Pikapäevarühma raport ei torma seadust muutma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikapäevarühmades teevad algklassilapsed ära kodutööd ja saavad ka mängida ning süüa, kuni vanemad tööpäeva lõpetavad.
Pikapäevarühmades teevad algklassilapsed ära kodutööd ja saavad ka mängida ning süüa, kuni vanemad tööpäeva lõpetavad. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Riigikogu sotsiaalkomisjonis heaks kiidetud pikapäevarühmade ja kooliväliste tegevuste korralduse kohta koostatud raport ei pea vajalikuks tormata põhikooli- ja gümnaasiumiseadust muutma.

Raporti koostanud riigikogu liige Liisa Pakosta annab omavalitsuste, koolide ja teiste huvirühmade käest saadud vastuste põhjal eelkõige soovituse haridusministeeriumil kahe aasta jooksul põhjalikumalt pikapäevarühmade kättesaadavust ja rahastamist vaadelda ning seejärel otsustada, kas on vaja seadust muuta.

Pakosta selgitas, et pikapäevarühmad üle Eesti on põhiosas tasuta ja kättesaadavad. Ka raporti allikad ei näe praegu vajadust seadusemuudatuseks, pigem oodatakse mõistete täpsustamist ning metoodilist või rahalist abi.

«Kohalikud omavalitsused on vastuste põhjal seni talitanud üldiselt vastutustundlikult ning arenguruumi on peamiselt kvaliteediküsimustes, samuti võimalustes parandada kättesaadavust erivajadustega lastele,» lisas Pakosta.

Küll aga soovitas ta kahe aasta pärast kaaluda jätkuraporti koostamist. «Juhul, kui mõni omavalitsus on vahepealse kahe õppeaasta jooksul oluliselt muutnud pikapäevarühmade ja huvitegevuse rahastamisprintsiipe peredele ja lastele ja/või sotsiaalsest aspektist üldisemalt halvemuse suunas võrreldes perioodiga aastatel 2000-2010, võiks jätkuraport sisaldama ka võimalikke seadusemuudatuste ettepanekuid pikapäevategevuse rahastamispõhimõtete täpsustamiseks või vajadusel ettepanekut täpsustada rahastamise korda haridus- ja teadusministri määrusega,» seisab raporti soovituste osas.

Sotsiaalkomisjon alustas pikapäevarühmade raporti koostamist pärast õiguskantsler Indrek Tederi märgukirja, milles ta soovitas pikapäevarühma õiguslik regulatsioon ja rahastamise korraldus põhikooli- ja gümnaasiumiseaduses üheselt sätestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles