Länts: peasekretäri valik võib ohustada Mikseri tagasivalimist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randel Länts.
Randel Länts. Foto: Marko Saarm / Sakala

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) kunagise peasekretäri Randel Läntsi hinnangul on partei uueks juhiks pürgiva Jevgeni Ossinovski pakutud Inara Luigas peasekretäri kohale nii palju parem valik kui erakonna praeguse juhi Sven Mikseri esitatud Karel Rüütli, et see võib hakata ohustama Mikseri tagasivalimist.

Länts kirjutas täna hommikul oma blogis, et peasekretäri kohale on Ossinovski teinud selgelt tugevama valiku kui erakonna praegune juht. «Inara Luigas on sotside peasekretärina nii selgelt sobilikum valik, et võib osutuda reaalseks ohuks ka Sven Mikseri tagasivalimisele,» ütles ta.

Tema sõnul on erakonnas olnud kuulda omajagu kriitikat SDE juhtimise osas, kusjuures uuendusi mitte ainult ei oodata, vaid pigem on nende järele juba tungiv nõudlus. «Vaadates Kareli programmi, võib öelda, et kokkuvõtlikult on tegemist pika jutuga sellest, kuidas asju tuleb teha kindla peale ehk siis endistviisi edasi. Inara kandidatuur on nii värske, et programmi veel esitletud ei ole,» märkis ta.

Küll aga on Luigasel tema sõnul pikaaegse vallavanema ja kogukonna liikumise liidrina väga tugev kohaliku tasandi tunnetus, mis peaks aitama viia otsutustasandi erakonna sees taas laiemaks keskkontori suunavast-manitsevast peajoonest.

Samuti tõi Länts esile, et Luigas kogus viimastel riigikogu valimistel pea 1200 häält ehk ligikaudu neli korda rohkem hääli kui Rüütli. «Kusjuures Inara oli paigutatud oma ringkonna nimekirja viimaseks, mis tegi edu saavutamise mõistagi eriti raskeks. Vahe käriseb veel rohkem, kui panna kogutud hääled suhtesse kõigis vastavas ringkonnas antud häältega – sellisel kujul on Inara mandaat üheksa korda tugevam,» ütles ta ja lisas, et sellise arvutuse kohaselt oli ka Ossinovski edukam kui Mikser.

Kolmandaks on naisi Läntsi sõnul erakonna aktiivses tipus liiga vähe. «Kusjuures peasekretäri töös tuleb toimetada 24/7; sa oled kõikjal ja kõikide jaoks; sinu mureks on nii kellegi määrdunud püksid, majapidamine kui ka tulevikuperspektiivi hoidmine. Ka emainstinkt, arenenud empaatiavõime ja oskus kuulata ning toetada nii helgel kui raskel hetkel on hindamatu väärtusega võimed,» lisas 2005.–2009. aastani SDE peasekretäri ametit pidanud Länts.

SDE-le valib kaheks aastaks esimehe, aseesimehed ning juhatuse, revisjonitoimkonna, põhikirja- ja programmitoimkonna, valimistoimkonna ja aukohtu uue koosseisu järgmisel laupäeval Pärnus kogunev üldkogu. Lisaks kinnitab üldkogu esimehe ettepanekul uue peasekretäri.

Ossinovski pakutud Luigas on SDEsse kuulunud alates 2014. aastast. Varem kuulus ta 1997. aastast Keskerakonda, kust lahkus koos praeguse sotsiaaldemokraadi Rainer Vakra, reformierakondlase Deniss Boroditši ja parteituks jäänud Lembit Kaljuveega 2012. aasta aprillis.

Keskerakonna nimekirjas kandideerinuna oli Luigas 2006. aastast kuni tänavu kevadeni riigikogu liige. Märtsis toimunud valimistel sai ta SDE nimekirjas Võru-, Valga- ja Põlvamaal 1192 häält, kuid uuesti valituks ei osutunud. Varem on Luigas olnud aastatel 1993–2004 Mikitamäe vallavanem ning kandnud Seto Kuningriigi ülemsootska ja 2002. aastal Eesti aasta ema tiitlit.

2010. aastast SDEd juhtinud Mikser soovib esimehena jätkates peasekretäriks esitada endise riigikogu liikme Karel Rüütli. 2001. aastast toonasesse Rahvaliitu kuulunud Rüütli ühines sotsiaaldemokraatidega 2011. aasta alguses. Tänavustel riigikogu valimistel sai ta Harju- ja Raplamaal 293 häält.

SDE peasekretäri ülesanne on korraldada erakonna igapäevast juhtimist. Muu hulgas peab peasekretär esitama põhikirja kohaselt tulude-kulude aruandeid, valmistama ette erakonna eelarveid, organiseerima erakonna palgaliste töötajate tööd ja korraldama juhatuse otsuste täitmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles