Simson: maksumuudatused võivad kaasa tuua Rõivase umbusaldusavalduse

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson ja Jüri Ratas.
Kadri Simson ja Jüri Ratas. Foto: Liis Treimann

Opositsioonilise Keskerakonna fraktsiooni juhi ja erakonna aseesimehe Kadri Simsoni hinnangul võivad koalitsiooni kavandatavad maksumuudatused lisaks ööistungitele kaasa tuua ka peaminister Taavi Rõivase umbusaldusavalduse.

Valitsuses eile heaks kiidetud maksumuudatused jõuavad riigikokku esmaspäeval ning uuel aastal jõustumiseks peavad need vastu võetud olema hiljemalt juuni lõpuks. Riigikogu selle poolaasta korralised istungid lõpevad aga juba 11. juunil.

Opositsiooni vastuseis nii majutusasutuste käibemaksumäära kui kütuseaktsiisi tõstmisele toob Simsoni hinnangul kaasa mitu erakorralist istungjärku ja seega ka ööistungid. «Planeeritavatest maksumuudatustest polnud enne valimisi poolt sõnagi juttu, kuid nüüd tehakse need kiirkorras ära. Opositsioon ei saa nõustuda muudatustega, mis toovad kaasa üleüldise hinnatõusu ja inimeste heaolu halvenemise,» ütles ta Keskerakonna teatel.

Simsoni kinnitusel kavatsevad opositsioonisaadikud muudatuste vastu võidelda, kasutades kõiki võimalusi. Saadikutel on võimalik esitada hulgaliselt muudatusettepanekuid, paluda riigikogu täiskogul need läbi hääletada ning võtta hääletamise eel ka kuni kümneminutilisi vaheaegu. «Kindlasti esitame maksumuudatustele omapoolsed ettepanekud ning võib eeldada, et istungid venivad öösse,» lausus ta.

Lisaks on Simsoni hinnangul võimalik, et reformierakondlik poliitika, kus enne valimisi räägitakse ühte juttu, kuid pärast valimisi käitutakse vastupidi, toob kaasa peaministri umbusaldusavalduse. Tema sõnul ei küsinud äsja ametisse asunud valitsus valijatelt maksutõusudeks mandaati ning seega puudub neil ka õigus nende läbisurumiseks.

«Kui valitsus on endas kindel, siis selleks, et opositsioonist üle sõita ja ööistungeid vältida, seotakse maksutõusud usaldushääletusega ning valitsuskoalitsiooni liikmed vajutavad justkui üks mees rohelist nuppu, öeldes, et nad usaldavad Taavi Rõivast. Sellega olekski opositsiooni käed seotud. Aga täna tundub, et valitsusel on raskusi nende 51 nime kokkusaamisega, kes oleks nõus Rõivast toetama,» ütles ta.

Simson kinnitas, et teeb Keskerakonna juhatusele esmaspäeval ettepaneku arutada Rõivase umbusaldamise algatamist. «Peaminister, keda ei usalda rahvas, opositsioon ja ka valitsuserakondade saadikud, ei saa kaua valitsust juhtida,» ütles ta Keskerakonna teatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles