Eesti vetest on nädalaga leitud 36 lõhkekeha

Meribel Sinikalda
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti vetes läbiviidava Baltimaade suurima miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit esimese nädala jooksul on kolmest tegevuspiirkonnast leitud 35 meremiini ja üks torpeedo. Ligi pooled lõhkekehadest on juba ka kahjutuks tehtud.

Tänahommikuse seisuga on lõhkekehi enim leitud Naissaare ja Aegna ümbrusest, kus tegutseb kümnest laevast koosnev NATO 1. miinitõrjeeskaadri üksus. Kokku on seal töötavad meeskonnad leidnud 26 meremiini ja ühe torpeedo.

Saaremaa ja Muhu rannikuvetes tegutsevad seitsme riigi miinituukrid on tänase seisuga leidnud kuus meremiini, mis kõik on ka kahjutuks tehtud. Tuukrite operatsiooni toetab Eesti mereväe tuukri- ja toetuslaev Tasuja.

Irbe väinas seitsmest laevast koosnev Balti miinitõrjeeskaadri Baltron juhtimisel tegutsev üksus on nädala jooksul leidnud kolm miini, millest kaks on leidnud Eesti mereväe miinijahtija Sakala. Koos Sakalaga tegutseb piirkonnas ka mereväe lipulaev miinijahtija Admiral Cowan.

«Saaremaa on mu kodusaar ja on mul hea meel, et saan Saaremaa ümbrust ja veeteid ohutumaks muuta,» ütles miinijahtija Sakala komandör vanemleitnant Toomas Auväärt, kelle sõnul on meeskond teinud head tööd ning koostöö liitlastega sujub, sest varem on koos palju harjutatud.

Sakala ligi 40-liikmelises meeskonnas tegutsevad koos kaadrimereväelastega ka 11 ajateenijat, kolm kadetti ja üks Tallinna maleva meredivisjoni kaitseliitlasest reservohvitser. Ajateenijad saavad operatsiooni käigus sonarioperaatori erialaväljaõppe.

29. maini kestvast miinitõrjeoperatsioonist Open Spirit 2015 võtab osa 15 riiki, 18 laeva ja seitse tuukrimeeskonda. Tegemist on käesoleva aasta suurima miinitõrjeoperatsiooniga Balti riikides, kus osaleb kokku üle 800 mereväelase.

Miinitõrjeoperatsioonist võtavad osa Ameerika Ühendriigid, Belgia, Eesti, Holland, Kanada, Leedu, Läti, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome, Taani ja Ühendkuningriigid. Operatsioon lõpeb järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles