Gruusia võitleb ÜRO kohtus oma elanike elude eest

Tarmo Lamp
, veebimeister / kujundaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lipp protestiaktsioonil ÜRO peakorteri ees.
Gruusia lipp protestiaktsioonil ÜRO peakorteri ees. Foto: AP / Scanpix

Gruusia süüdistas eile ÜRO kõrgeimas, Rahvusvahelises Kohtus (ICJ) Venemaad pikaajalises etnilise puhastuse kampaanias ja kutsus kohut peatama Venemaa-poolne inimõiguste rikkumine.


Lõuna-Osseetias, Abhaasias ja teistel Vene vägede poolt okupeeritud territooriumitel käib grusiinide sõnul etniline puhastus. Elanikke piinatakse ja tapetakse, nad on sunnitud välja rändama.



«Sadu ja tuhandeid elanikke kiusatakse taga ja sunnitakse oma kodudest lahkuma lihtsalt seepärast, et nad on grusiinid,» teatas Gruusia justiitsi ministeeriumi aseminister Tinatin Burjaliani kohtule.



«Küsimus on grusiine ja teisi rahvusrühmi puudutavas etnilises puhastuses Gruusia territooriumil,»  ütles Gruusiat esindav advokaat James Crawford ICJs alanud eelistungil.



Gruusia taotleb kohtult Venemaa vastu kaitsemeetmeid Abhaasia ja Lõuna-Osseetia pärast ja sealsetele grusiinidest elanikele õigust oma kodudesse naasta.



«Selle vaidluse juured ei ole selle aasta augustis,» ütles Crawford. «Etnilisi grusiine on neist piirkondadest välja saadetud ja nende naasmist keelatud enam kui kümne aasta jooksul. On olnud majade mahapõletamist, tapmisi, rüüstamisi. Kümme protsenti Gruusia 4,5-miljonilisest elanikkonnast elab praegu omaenda kodumaal eksiilis.»



Crawfordi sõnul lisandus tänavu augustis Gruusia sisepõgenike hulka veel üle 150 000 inimese. Ka  inimõiguste organisatsioon Human Rights Watch on kinnitanud, et separatistliku Lõuna-Osseetia aladele jäävates grusiinide külades on läbi viidud etnilist puhastust. (AFP/BNS/PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles