Vaata, kes kandideerivad IRLi uude juhtkonda

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andres Haabu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) 6. juunil toimuval suurkogul kandideerivad erakonna esimeheks sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ja Eesti Panga nõukogu endine juht Jaan Männik, aseesimeesteks pürgib neli ja eestseisuse liikmeks 33 inimest.

Tsahkna kuulus enne ministriks saamist alates 2007. aastast riigikokku. Erakonnas on ta varem teinud nii poliitikasekretäri, peasekretäri kui aseesimehe tööd. Üleeile IRLi liikmeks astunud Männik on varem olnud kunagise Res Publica presidendikandidaat, juhtinud muu hulgas Eesti Telekomi ja Eesti Telefoni ning olnud nii esimehe kui liikmena mitme äriühingu nõukogus. Aastatel 1972-1992 töötas ta eri ametikohtadel mitmes Rootsi ekspordiettevõttes.

IRLi kolmele aseesimehe kohale kandideerivad riigikogu endised liikmed Kaia Iva ja Siim Kiisler, parlamendi kaitsekomisjoni juhtiv Marko Mihkelson ja keskkonnaminister Marko Pomerants, kes kõik kuulusid seni erakonna eestseisusesse. Praegu on partei aseesimehed poliitikast lahkunud Ene Ergma, riigikogu liige Juhan Parts ning täna Tallinna Tehnikaülikooli uueks rektoriks valitud ja nii erakonnast kui riigikogust seetõttu lahkuv Jaak Aaviksoo.

Eestseisuse 20 kohale pürgib IRLi suurkogul kokku 33 kandidaati. Lisaks Partsile osalevad valimistel Aivar Kokk, Andrus Saare, Helir-Valdor Seeder, Ken-Marti Vaher, Madis Kübar, Peeter Laurson, Priit Sibul, Sirle Rosenfeldt, Sven Sester, Tarmo Kruusimäe, Tunne Kelam ja Tõnis Palts, kes olid ka seni eestseisuse liikmed. Praegusest eestseisusest ei kandideeri tagasi vaid Annely Akkermann, Erki Nool ja Liisa Pakosta.

Uutest kandidaatidest pürgivad suurkogul IRLi eestseisusesse Raivo Aeg, Linda Eichler, Rain Jung, Toivo Jürgenson, Rein Kilk, Ando Kiviberg, Kaspar Kokk, Olle Koop, Viktoria Ladõnskaja, Illimar Leppik von Wiren, Andres Metsoja, Kalle Muuli, Mart Nutt, Ulla Preeden, Urmas Reinsalu, Aivar Riisalu, Jaan Roosnurm, Riina Solman, Peeter Võsu ja Priit Värk.

Lisaks valib IRLi suurkogu 6. juunil ametisse aukohtu ja revisjonikomisjoni uue koosseisu. Aukohtu üheksale kohale kandideerib 11 ja revisjonikomisjoni viiele kohale seitse inimest. Kandidaatide avaldused vaatab üle ja kinnitab erakonna eestseisus esmaspäeval, teatas partei.

IRLi senine esimees, justiitsminister Urmas Reinsalu, kes on erakonda juhtinud alates 2012. aastast, teatas ametist lahkumisest vahetult pärast riigikogu valimisi, kus partei kaotas üheksa mandaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles