Miinitõrjeoperatsioonil on leitud seitse vrakki

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvusvahelise miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit on lisaks lõhekehadele leitud ka seitse vrakki, millest enamus asuvad Saaremaa ja Muhu saare ümbruses.

Leitud vrakkide päritolu ja täpne otstarve vajab veel uurimist, kuid esialgsete andmete põhjal leiti üks allveelaev, Teise maailmasõja-aegne lennuk, kaubalaev, maabumisalus ja kaks veel tuvastamist vajavat vrakki. Lisaks on Tallinna lahest leitud ühe purjelaeva vrakk.

Pärast miinitõrjeoperatsiooni lõppu edastab merevägi vrakileidude info meremuuseumile.

Tänahommikuse seisuga on Eesti mereväe juhitava miinitõrjeoperatsiooni Open Spirit käigus leitud 55 meremiini ja 7 lõhkekeha, nende hulgas torpeedo, lennukipomm ja mürsk.

29. maini kestvast miinitõrjeoperatsioonist Open Spirit 2015 võtab osa 15 riiki, 18 laeva ja seitse tuukrimeeskonda. Tegemist on käesoleva aasta suurima miinitõrjeoperatsiooniga Balti riikides, milles osaleb kokku üle 800 mereväelase Ameerika Ühendriikidest, Belgiast, Eestist, Hollandist, Kanadast, Leedust, Lätist, Norrast, Poolast, Prantsusmaalt, Rootsist, Saksamaalt, Soomest, Taanist ja Ühendkuningriikidest.

Eesti merevägi osaleb miinitõrjeõppusel miinijahtijatega Admiral Cowan ja Sakala ning tuukri- ja toetuslaevaga Tasuja. Lisaks ligikaudu sajale Eesti mereväelasele osaleb miinitõrjeoperatsioonil ka kümmekond Tallinna maleva meredivisjoni kaitseliitlast, kes annavad oma panuse staabiohvitseridena operatsioonistaabis, laevaohvitseridena mereväe laevade ning läviohvitseridena liitlaste laevadel.

Operatsioonil on kolm tegevuspiirkonda - Tallinna laht, Irbe väin ning Muhu ja Saaremaa rannik. Tallinna lahes ja Irbe väinas tegutsevad miinitõrjelaevade grupid, kelle ülesanne on avastada ning kaardistada või teha kahjutuks nende tegevuspiirkonnast leitud lõhkekehad. Saaremaa ja Muhu saare rannikuvetes tegutsevad seitsme riigi miinituukrite meeskonnad ning Eesti mereväe laevastiku tuukri- ja toetuslaev Tasuja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles