Vabaerakond andis riigikogule pöördumise kütuseaktsiisi tõusu vastu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütus.
Kütus. Foto: Marko Saarm / Sakala

Vabaerakonna esindajad andsid täna riigikogu esimehele Eiki Nestorile üle kollektiivse pöördumise «Kütuseaktsiisi järsk tõus tuleb ära jätta!» toetusallkirjad. 

Pöördujad kutsuvad riigikogu saadikuid sõltumata nende erakonnakuuluvusest mitte toetama maksutõuse ja võtma aja maha põhjaliku analüüsi tegemiseks ning arutelu käivitamiseks.

«Kutsume üles Eesti majanduse käekäigu pärast muretsevaid rahvasaadikuid, sõltumata nende erakonnakuuluvusest, hääletama kütuseaktsiisi ja majutusteenuste käibemaksu tõusu vastu. Enne taoliste sammude astumist peaks riigikogu tellima sõltumatu maksuanalüüsi ning käivitama parlamendi tasemel kaasava arutelu Eesti maksupoliitika kui terviku üle. Ainult nii saab ennetada pöördumatuid tagajärgi majandusele ja taastada inimeste usk, et riik nendega arvestab,» ütles üks pöördumise esitajatest, Vabaerakonna aseesimees Jaanus Ojangu.

Ojangu sõnul kogus algatusrühm vaid mõne tagasihoidliku aktsiooniürituse jooksul üle 1000 allkirja, mis näitab, et rahulolematus on väga suur. «Järgneval kolmel aastal oodatav kütuseaktsiisi järsk tõus kergitab ka teiste toodete ja teenuste hindu. Tuleb välja, et valitsus annab silmakirjalikult ühe käega lisaraha toetuste tõstmiseks, teisega aga kohe võtab ära. Kui eesmärgiks on tõesti madalapalgaliste ja lastega perede toetamine, siis tulumaksuvaba miinimumi jõuline tõstmine ja ettevõtluskeskkonna parandamine on palju mõistlikumad lahendused,» lisas ta.

Aktsiooni eestvedaja Tõnu Teeveer on veendunud, et makse tuleb vaadelda majandustõusu soodustaja ja regulaatorina, mitte ülepaisutatud valimislubaduste katteallikana. «Kui need kirve-muudatused sellisel kujul jõustuvad, siis päris kindlasti saab väita, et Eestil ei ole enam maksupoliitikat. Vabaerakond on seisukohal, et Reformierakonna maksudogmadest on vaja loobuda. Ei ole selliseid pühasid maksuprintsiipe, mille nimel seada Eesti konkurentsivõime ohtu,» lausus Teeveer.

-

Kollektiivne pöördumine riigikogu poole

KÜTUSEAKTSIISI JÄRSK TÕUS TULEB ÄRA JÄTTA!

Meie, allakirjutanud, ei pea õigeks kütuseaktsiisi ootamatut ja suuremääralist tõstmist, sest see tõstab kohe ja järsult elukallidust, sealhulgas transpordi, kütte, toidu ja teisi hindu.

Oleme veendunud, et makse tuleb vaadelda majanduskeskkonna regulaatorite ja majanduskasvu soodustajatena, mitte valimislubaduste katteallikatena. See eeldab analüüsi ja põhjalikku arutelu. Eriti rumal on tõsta ühte spetsiifilist maksu selleks, et leida kate kõigile, ühte potti kuhjatud valimislubadustele.

Kutsume Riigikogu mõistlikkusele, et hoida ära kütuseaktsiisi järsk ja põhjendamatu tõus. Samuti ei saa nõustuda majutusteenuste käibemaksu tõstmisega. Ootame riigilt tarka maksupoliitikat, mida ei kujunda Reformierakonna dogmaatika.

Allkirjad antakse üle kollektiivse pöördumisena riigikogule.

Allkirjastamisega toetate pöördumises esitatud seisukohti. Isikuandmeid kasutatakse ainult selle algatuse läbiviimiseks, allkirjad antakse üle Riigikogu juhatusele märgukirjale ja selgitustaotlusele vastamise ning kollektiivse pöördumise esitamise seaduse § 7 3 alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles