Uuring: enamik eestlasi ja soomlasi suhtub naaberrahvasse väga hästi

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Eestlased ja soomlased suhtuvad teineteisesse väga hästi ning peavad kahe riigi koostööd väga oluliseks, selgub Soome rahvusringhäälingu YLE tellitud küsitlusest.

15 protsenti soomlastest suhtub eestlastesse eriti hästi ja leiab, et tegemist on peaaegu õdede ja vendadega. 66 protsendile soomlastele eestlased meeldivad ning 11 protsenti suhtub eestlastesse neutraalselt. Kaks protsenti soomlastest suhtub eestlastesse kahtlustavalt. Viis protsenti soomlastest jättis küsitluses lõunanaabritele hinnangu andmata.

Eestlastest peab soomlasi peaaegu õdedeks ja vendadeks 21 protsenti ning 54 protsenti ütles, et neile soomlased meeldivad. Üheksa protsenti eestlastest suhtub põhjanaabritesse neutraalselt ja kaks protsenti kahtlustavalt. 15 protsenti eestlastest jättis põhjanaabritele hinnangu andmata.

Eestlaste ja soomlaste hinnangul on kahe riigi olulisim koostöövorm kaubavahetus, seda peab oluliseks 89 protsenti eestlastest ja 72 protsenti soomlastest. See valdkond oli nii eestlaste kui ka soomlaste seas esikohal.

Soomlaste hinnangul on tähtsuselt teine valdkond turism, mida nimetas oluliseks 70 protsenti. Eestlastest peab turismi oluliseks 80 protsenti vastanutest, samas on see valdkond eestlaste seas alles neljandal kohal.

Kultuurikoostööd peab oluliseks 82 protsenti eestlastest ja 63 protsenti soomlastest. Kahe riigi vahelisi tööstusinvesteeringuid peab oluliseks 82 protsenti eestlastest ja 57 protsenti soomlastest.

Suured erinevused joonistuvad välja eestlaste ja soomlaste suhtumisse tööjõu vaba liikumise ja kaitsekoostöö küsimustes. Tööjõu vaba liikumist Eesti ja Soome vahel peab oluliseks 74 protsenti eestlastest, kuid vaid 45 protsenti soomlastest. Eesti ja Soome tihedat kaitsekoostööd pooldab 67 protsenti eestlastest ja 31 protsenti soomlastest.

Soome rahvusringhääling YLE tellis küsitluse uuringufirmalt Taloustutkimus. Telefoniküsitlus viidi läbi mai alguses samaaegselt Eestis ja Soomes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles