Lõputöödega äritsemise osas kriminaalmenetlust ei alustata

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees

Prokurör otsustas pärast Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuriteoavaldusega tutvumist, et ei alusta tasu eest lõputööde kirjutamise osas kriminaalmenetlust, kuna selline tegevus ei ole karistusseadustiku järgi kuriteona karistatav.

TTÜ saatis 11. mail prokuratuurile kuriteoavalduse selle kohta, et mitmest õppehoonest leiti kuulutused, kus pakuti tasu eest lõpu- ja kursusetööde kirjutamist. Ülikool palus prokuratuurilt hinnangut, kas tegemist võib olla kuriteoga. 

«Prokurör rõhutas, et karistusõiguslik sekkumine on kõige äärmuslikum vahend, mis tuleb kõne alla siis, kui ühiskondlikku probleemi pole võimalik muul moel efektiivselt lahendada. Plagieerimine on esmalt akadeemilise eetika valdkonda kuuluv küsimus, millele on ülikoolil endal võimalik hinnang anda ja mõjutusvahend määrata – näiteks üliõpilane eksmatrikuleerida,» vahendas Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Arno Põder.   

Samas lisas prokurör, et juhul kui mõni tudeng esitab ülikoolile kellegi teise poolt kirjutatud lõputöö, millele on lisatud kinnituskiri, et töö esitaja on ka töö tegelik ja ainuke autor, võib olla teatud juhtudel tegemist dokumendi võltsimisega, mis on kuriteona karistatav. «Selline lõputööle lisatud kinnituskiri on küll formaalselt autentne dokument, aga tegemist oleks intellektuaalse võltsimisega, sest kiri sisaldaks ebaõigeid andmeid. Prokurör rõhutas, et menetluse alustamine sõltub siiski konkreetse juhtumi asjaoludest ja neid tuleb iga kord põhjalikult kaaluda,» edastas Põder.

Mõni nädal tagasi ilmusid TTÜ stendile kuulutused, kus pakuti järgmist teenust: kursusetöö saab osta alates 300, bakalaureusetöö 600 ja magistritöö 1000 euroga. «Neid kuulutusi oli siin õppeosakonnas tulnud andmete järgi päris palju. Neid võeti pidevalt maha ja nad ilmusid jälle. Paberkandjal olevaid kuulutusi on lihtne maha võtta, aga veebis olevat informatsiooni palju keerulisem,» ütles TTÜ õppeprorektor Jakob Kübarsepp Kuku raadiole antud intervjuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles