TTÜ tudengid tahavad referendumit

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) tudengite eestvedamisel on ülikooli seinte vahel levimas üleskutse korraldada üliõpilasreferendum, eesmärgiga selgitada välja, kui palju on Aaviksool tudengite hulgas tegelikult toetajaid.

Üleskutses tuuakse välja, et kui seni pole TTÜs üliõpilasreferendumit korraldatud, siis nüüd, pärast Jaak Aaviksoo rektoriks valimist, on selleks paras aeg. «TTÜ Esinduskogu, kes peaks olema tudengite eestkosteorgan, pole kahjuks siiani antud temaatikat arutanud ega seisukohta võtnud. Nüüd on aeg teha kannapööre ja esitada TTÜ Üliõpilasesindusele nõue üliõpilasreferendumi korraldamiseks küsimuses: «Kas toetate Jaak Aaviksoo’d TTÜ rektorina?»,» seisab üleskutses.

TTÜ üliõpilasesindus võib panna referendumile üliõpilaskonna põhikirja muutmise otsuse eelnõu, üliõpilasesinduse poolt kehtestatud akti muutmise otsuse eelnõu või muu üliõpilaskonnaga seotud küsimuse. Referendumit saab algatada juhul, kui seda nõuab vähemalt 500 üliõpilast.

«Referendumi tulemuseks võib olla hoopiski tudengite toetus Jaak Aaviksoole TTÜ rektorina, kuid vähemalt siis tuleb see tudengitelt, kel võiks ja peaks olema kõige rohkem sõnaõigust,» nenditakse üleskutse tekstis.

Üleskutse taga on tudeng Hendrik Kabel, kelle sõnul sai referendum eilse päeva jooksul vajaminevast 500st pea poole ehk ligi 200 üliõpilase toetuse. «Referendumi eesmärk on tõestada tulevastele kandidaatidele, kuratooriumile ja nõukogule, et kui tudengite häältega ei arvestata, siis pole rektoril siin kohta,» ütles ta Postimehele. Nimelt, kui eelnevalt sai rektorit valida sadadest inimestest, seal hulgas tudengid, professorid jt, koosnev valimiskogu, siis sel korral tegi seda esmakordselt 11-liikmeline kuratoorium.

Kabeli kinnitusel toetavad teda nii mõnigi vetoõigust omava nõukogu liige, töötajad ning mõistagi tudengid. Kõik aga ei julge seda tema sõnul välja öelda, mistõttu on nüüd pall tudengite käes – ja see selle referendumi mõte ongi.

Nõukogul veto-õigus

TTÜ 11-liikmeline kuratoorium valis möödunud reedel kaheksa poolthäälega ülikoolile uueks rektoriks endise haridusministri ja Tartu Ülikooli rektori Jaak Aaviksoo.

Kuratoorium kinnitab rektori ametisse, kui nõukogu ei ole ühe kuu jooksul pärast rektori valimist kasutanud TTÜ seaduses vetoõigust, mille järel kuratoorium ei saa sama isikut samadel valimistel rektoriks kinnitada ega vahetult järgnevatel valimistel rektoriks valida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles