Kaarel Tarand: viis põhjust, miks liikmemaksu kaotamise idee on halb

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarel Tarand
Kaarel Tarand Foto: Toomas Huik / Postimees

Erakondade rahastamise järelvalve komisjoni (ERJK) aseesimees Kaarel Tarand toob välja viis põhjust, miks ei pea ta õigeks Reformierakonna peasekretäri Martin Kuke nädalavahetusel väljakäidud ideed, et Reformierakond võiks kaotada kohustusliku liikmemaksu.

«Esiteks on ettepanek me esindusdemokraatia senisesse mudelisse absoluutselt mittesobiv. Kui üks organisatsioon on täielikult riigieelarvelisel ülalpidamisel, siis peaks tegu olema hallatava riigiasutusega, mitte kolmanda sektoriga. Kuidas saaks olla olemas liikmelisusel rajanev organisatsioon, mille liikmetel pole selgepiirilisi õigusi ja kohustusi?» osutas Tarand.

Teiseks peaksid end liberaalideks nimetajad Tarandi hinnangul kõigist kõige vähem pretendeerima riiklikule ülalpidamisele, aga just seda Kuke ettepanek – rohkem riigieelarvest, vähem liikmetelt – tähendab.

«Partei peasekretär võiks oma erakonna kirjalikku maailmavaadet ju pisutki tunda ning olla vastavalt rahaasjus pisut kaugemale arenenud kui meelelahutusliku tõsielusarja «teismeline rahaboss»,» lisas Tarand. Sealjuures on liberaalsed mõtlejad tema hinnangul muutunud Reformierakonnas siseopositsionäärideks ning peavool kipub praeguseks hoopis vasaktsentristlik olema.

Partei peasekretär võiks oma erakonna kirjalikku maailmavaadet ju pisutki tunda ning olla vastavalt rahaasjus pisut kaugemale arenenud kui meelelahutusliku tõsielusarja «teismeline rahaboss»

«Kolmandaks ei tohi unustada, et erakonnad on ainsad, kes ei pea riigieelarvest saadava raha kulutamist kuidagi põhjendama, erinevalt näiteks koolist, haiglast või kaitseväe pataljonist võib erakond kulutada kogu saadud raha, millele süda lustib. Ja lust, paistab, suureneb kogu aeg, sest kulutuste põhjendatust keegi ei kontrolli,» tõi Tarand välja.

«Neljandaks, kui mingit analoogiat otsida, siis keegi ju ei võtaks mind tõsiselt, kui asuksin seletama, et edaspidi ma selleks, et olla veel parem ning isamaalisem kodanik, lõpetan riigikassasse tulumaksu maksmise – sest just see, kui keegi ei maksa tulumaksu, võimaldaks eestluse plahvatuslikku arengut ning kaasaks isamaatöösse miljoneid, et mitte öelda miljardeid inimesi,» lisas ta.

Viiendaks väärib tema hinnangul tähelepanu, et peasekretär Kuke jutt oli ilmselt kooskõlastatud ka erakonna esimehe ja tema lähikonnaga. «Ja jutu elukaugus mõõdab erakonna juhtide võõrandumise määra vägagi selgelt,» märkis Tarand.

Samuti tõi ERJK aseesimees välja, et «parteide rahaorgia» kriitika on olnud ühiskonna fookuses juba vähemalt neli aastat ning on olnud rahvakogu ja seadusandlikke initsiatiive.

«Tulla nüüd, mil toetusreiting sulab nagu kevadine lumi, välja sellise avalikku õiglustunnet raskelt riivava mõttega demonstreerib seda, et valitsus tervikuna ilmselt ei tea enam mitte kõige vähematki nende elust ja mõtetest, keda enda kujutlustes juhib,» arvas Tarand.

Reformierakonna peasekretär, riigikogu liige Martin Kukk käis nädalavahetusel toimunud Reformierakonna üldkogul välja idee, et erakond võiks kohustusliku liikmemaksu kaotada. «Ma ei toeta ideid, mis kõnelevad sellest, et kui liikmel on erakonnale kümnis tasumata, siis tuleks ta välja heita. Avatuma ja liberaalsema liikmeskonnaga organisatsiooni toetajana arvan, et kohustusliku liikmemaksu peaksime kaotama. Liikmemaksu kaotamist võiksime aga kompenseerida liikmetelt märksa aktiivsema vabatahtlike annetuste kogumisega,» sõnas Kukk pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles