Haigused laastasid oluliselt Afganistani oopiumitoodangut

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistanis kasvavaid moonitaimi laastab seenhaigus.
Afganistanis kasvavaid moonitaimi laastab seenhaigus. Foto: SCANPIX

ÜRO raporti kohaselt vähenes aastaid maailma suurima heroiinitootja tiitli pälvinud Afganistani oopiumitoodang taimehaiguste tõttu võrreldes mullusega poole võrra.

ÜRO Narkomaania ja Kuritegevuse Büroo (UNODC) teatel on oopiumitoodang võrreldes 2009. aastaga langenud ligi 50 protsenti 3600 tonnile, vahendas uudisteagentuur AFP.

Samas rõhutas UNODC, et põllupidajate müüdud oopiumi hind on tõusnud võrreldes mullusega 38 protsenti 604 miljoni dollarini, mis võib julgustada kohalikke põllupidajaid algaval hooajal taas oopiumimooni kasvatama.

Raporti teatel moodustab oopiumitoodangust saadav tulu riigi SKTst viis protsenti. Nisukasvatusest saadakse näiteks kuus korda vähem tulu.

ÜRO raporti kohaselt langes oopiumitoodang riigi moonitaimi tabanud seenhaiguse tõttu, mistõttu on vähenenud ühelt hektarilt saadavat saaki tänavu 29,2 kilogrammini. Mullu oli see näitaja 48 protsenti kõrgem.

Ligikaudu 90 protsenti maailmas toodetud ebaseaduslikust oopiumist pärineb Afganistanist ja mitmed analüütikud peavad võitlust narkokaubandusega võtmeks, kuidas murda Talibani selgroog.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles