Elari Kasemets: eeskujulikku liiklejat võiks hakata premeerima

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kordades kerkiv trahvimäär motiveerib seadusloojate hinnangul inimesi õiguskuulekalt käituma.
Kordades kerkiv trahvimäär motiveerib seadusloojate hinnangul inimesi õiguskuulekalt käituma. Foto: Laura Oks / Postimees

Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo liiklusjärelevalvekeskuse juht Elari Kasemets märkis, et on inimesi, keda ei mõjuta ükskõik kui suur trahvimäär ning nende mõjutamiseks tuleks rakendada muid seni kasutamata vahendeid, ka võiks tema arvates premeerida häid liiklejaid.

Kasemets pakkus ETV saates «Vabariigi kodanikud» välja, et lisaks trahvimäärade ümbervaatamisele võiks kasutada liiklejate seaduskuulekuse suurendamiseks teisi meetmeid, vahendas ERR Uudised.

«Trahvihirm on mõneti selline ajutine ja võib-olla lühiajaliselt on see mõjusam, me suudame sealt mingisugust mõju saavutada ja asi läheb paremaks, aga pikas perspektiivis tegelikult seal ikka sellist väga suurt mõju ei ole,» lausus ta.

On terve rida muid võimalusi veel, mis on täiesti kasutamata, rõhutas Kasemets, üha rohkem tuleb tema sõnul mõelda selle, et on hulk inimesi, keda ükskõik kui suur rahatrahv ei mõjuta - olgu see kas või mitukümmend tuhat eurot, Kasemetsa arvates tuleks nendega pärast liiklusest kõrvaldamist teisiti edasi tegeleda.

«Ja täiesti uudse ideena mina viskaks õhku ka sellise mõtte, et aga võib-olla oleks meil aeg ka õigussüsteemi sisse tuua mingil määral selline eeskujuliku liikleja premeerimine,» ütles Kasemets ja tõi välja, et korralik liikleja võiks näiteks saada oma juhiluba uuendada riigilõivu vabalt või võiks liikluskindlustus olla konkreetselt seotud liikluskäitumise ajalooga, sh kiiruseületamiste jms-ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles