Rahvatervise ekspert keelaks sõidukites suitsetamise

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees/Scanpix

Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppejõu Andrus Lipandi sõnul tuleks Eesti tubakaseadust oluliselt täiendada ning Soome on kindlasti hea eeskuju.

Lipandi sõnul on Soome alati olnud tubaka vastu võitlemise lipulaev, nemad võtsid ka Euroopas ühena esimestest vastu tubakaseaduse.

Eesti tubakaseadus vajab nii Lipandi kui ka teiste rahvatervise-, meditsiiniekspertide ja lastekaitsjate hinnangul samuti kaasajastamist.

Suitsetamine on Eestis teadaolevalt küll vähenenud, kuid teisest küljest on noored kasutusele võtnud mitmeid alternatiive, nagu vesipiip, e-sigaret, huuletubakas ja joint ehk kanepi ja tubaka segu. Lipandi sõnul vajab ka nende tarbimine seadusega reguleerimist.

Samuti tuleks tema hinnangul laiendada suitsetamise keelu alasid. Näiteks peaks Lipandi arvates olema välistatud sõidukites suitsetamine, sest see kujutab endast otsest ohtu kaasreisijate tervisele.

Lipandi sõnul liigub praegu Euroopa Liit tervikuna tubakatoodete tarvitamise vähendamise teed ning Euroopa Komisjon ootab kuni novembri keskpaigani liikmesriikidelt ettepanekuid vastava eurodirektiivi kaasajastamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles