Eesti teadlased saavad 359 miljonit toetust

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti teadlased ning teadus- ja kõrgharidusasutused saavad tõukefondide uuel perioodil toetust kokku 359 miljonit eurot, teatas haridus- ja teadusministeerium.

Lähipäevil kuulutab sihtasutus Achimedes välja kaks esimest taotlusvooru kogusummas 170 miljonit eurot.

«Uue perioodi toetused on mõeldud eelkõige sisuliseks teadustegevuseks, mitte niivõrd hoonetele ja aparatuurile nagu eelmisel perioodil,» ütles haridus- ja teadusministeeriumi teaduse ja kõrghariduse asekantsler Indrek Reimand. «Järgnevatel aastatel paneme rõhu rakendusuuringutele ning teadus- ja õppetöö kvaliteedi tõstmisele. Väga olulisel kohal on teadlaste järelkasvu toetamine ja koostöö arendamine nii Eesti-siseselt kui rahvusvaheliselt.»

Uue perioodi ehk aastate 2014-2020 toetuste laiem eesmärk on suurendada Eesti teaduse sotsiaal-majanduslikku mõju. Teadustöö tulemuste ja teadmiste rakendamine ühiskonna heaolu kasvuks peab olema tavapärane praktika, kinnitas ministeerium.

Seetõttu on märkimisväärne osa tegevusi suunatud majanduse nn nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondadele. Nutikas spetsialiseerumine on üle-Euroopaline algatus, et tõsta innovaatilisuse taset ettevõtluses ning parandada ettevõtluse ja teaduse koostööd.

Uuel perioodil suunatakse sisulistesse teadustegevustesse 75 protsenti ja taristu arendamisse 25 protsenti tõukefondide toetusest Eesti teadusele ja kõrgharidusele. Eelmisel perioodil ehk aastatel 2007-2013 panustati taristu kaasajastamisse ja aparatuuri soetamisse üle poole ehk 56 protsenti toetusest.

Esimesena käivituvad ASTRA ja tippkeskuste programm. Teaduse mahukaim meede on teadus- ja arendusasutuste ja kõrgkoolide institutsionaalne arendusprogramm ASTRA, mille kogumaksumus koos taotlejate omafinantseeringuga on 129 miljonit eurot. Toetust saavad taotleda riigi ja avalik-õiguslikud teadus- ja kõrgharidusasutused ja rakenduskõrgkoolid – kokku 24 asutust.

Teaduse tippkeskuste programmi maht koos taotlejate omafinantseeringuga on 41 miljonit eurot.

Mõlema programmi taotlusvoorud kuulutab välja sihtasutus Archimedes, kes teavitab taotlejaid põhjalikumalt.

Kahe esimese – ASTRA ja tippkeskuste – taotlusvooruga eraldatavad toetused moodustavad üle 40 protsendi kogu perioodiks kavandatud tõukefondide teadusrahast. Selle aasta jooksul lisanduvad veel mitme meetme taotlusvoorud: rakendusuuringute toetamine nutika spetsialiseerumise kasvuvaldkondades; teaduse ja kõrghariduse rahvusvahelistumine, mobiilsuse ja järelkasvu toetamine; riigipoolse valdkondliku teadus-ja arendustegevuse tellimise tugevdamine; riikliku tähtsusega teaduse infrastruktuuri toetamine; teaduse populariseerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles