Reinsalu: pagulaskvoot võib olla ELi aluslepingu vastane

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul võib Euroopa Komisjoni pagulaskvoodi kava olla vastuolus Euroopa Liidu aluslepingute ja Eesti põhiseadusega.

Reinsalu ütles Postimehele, et justiitsministeerium viib läbi põhjaliku õigusliku ekspertiisi Euroopa Komisjoni ettepaneku õiguspärasuse kohta. Ekspertiis peab valmima enne 11. juunit, kui valitsus võtab seisukoha Euroopa Komisjoni ettepanekute suhtes.

Isamaa ja Res Publica Liidu esimehe Urmas Reinsalu hinnangul on pagulaskvoodi ettepanek Eesti jaoks oma mahu tõttu ebarealistlik, selle kujunemisloogika on täiesti läbipaistmatu ning tegemist on pretsedendiga, mida ei ole mõistlik toetada.

«Kohustusliku solidaarsuse jõustamine ei ole tulemuslik. Kindlasti peavad kõik riigid panustama ühiselt pagulastega seotud tegelike probleemide lahendamisse. Keskne probleem on ebaseaduslik immigratsioon Vahemere piirkonnas, mis on seotud smugeldajate tegevuse ja reaalse nõudlusega. Smugeldajate tee tuleb läbi lõigata ning kujunenud olukord näitab, et senised meetmed on olnud ebatõhusad. Eesti on panustanud Euroopa Liidu piirimissiooni Vahemerel ja on valmis panustamisega jätkama,» rääkis Reinsalu.

Reinsalu sõnul on probleem ka selles, et Süürias on praegu miljoneid inimesi sõja tõttu oma kodu kaotanud ja inimeste toimetulekut tuleks tagada eelkõige kriisikoldes.

Juuni keskel arutab pagulaskvoote Euroopa liidu justiits- ja siseküsimuste nõukogu. Otsuse langetamiseks on tarvis kvalifitseeritud häälteenamust. Praegu on Reinsalu sõnul veel vara öelda, milline seisukoht nõukogus peale jääb.

«On grupp riike, kes toetavad pagulaskvoote ja on suur grupp riike, kes on tsentraalsele mudelile vastu. Osa riike ei ole oma seisukohta veel kujundanud On oluline, et Eesti annaks oma sõpradele selgelt oma seisukoha edasi,» rääkis Reinsalu.

Euroopa Komisjon esitas täna ettepanekud rändekava rakendamiseks, mille järgi paigutatakse kahe aasta jooksul Eestisse ümber 443 varjupaigataotlejat Itaaliast ja 295 Kreekast, sama aja jooksul Eestisse ümberasustavate inimeste arv on 326. Kokku tuleks Eestisse selle kava järgi 1064 pagulast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles