Eurosaadikud «Foorumis»: ministeeriumid peaksid sõjapõgenike vastuvõtmiseks tõsiselt valmistuma

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikelaager Türgis.
Põgenikelaager Türgis. Foto: SCANPIX

«Foorumi» saates tõdesid Euroopa Parlamendi saadikud, et mingi osa pagulasi tuleb Eestil kindlasti vastu võtta ning väljapakutud numbrite vastu vaidlemise kõrval võiks tähelepanu pöörata ka sellele, et Eesti viiks end põgenikelaagrites toimuvaga kurssi ning ei laseks siiatulijatel n-ö getostuda.

«See otsus, mis Komisjoni poolt tuli, et minna ikkagi kvootidele, ei tulnud ka kergelt, sest on selge, et suur enamus liikmesriike kvoote ei poolda, /---/ teiselt poolt on maid, kahjuks ka Eesti, kes ei ole mitte kuidagi tahtnud vabatahtlikult midagi selles suunas teha,» rääkis Marju Lauristin, rõhutades, et tähtis on põgenikud laiali jagada, neid kui individuaalseid inimesi vaadata ning mitte paigutada neid kõiki ühte kohta, kus me ei suudaks neid «ära seedida», vahendas ERR Uudised.

Sellega, et tulevad põgenikud ei tohiks paigutada ühte kohta, kus nad «getostuksid», nõustus ka Indrek Tarand, tema sõnul ei tohiks Eesti ainult Euroopa Komisjoni ettepanekule vastu vaielda, vaid siiani sõjapõgenike vastuvõtmisele vastu olnud Eesti peaks näitama, et ta suudab asjadega hakkama saada ja kahe kuuga ette valmistada tuhande põgeniku vastuvõtmise plaanid.

Urmas Paet toonitas, et avaliku arvamuse muutmine võtab aega ning selles mõttes on Eestis viimased 25 aastat tehtud liiga vähe, mistõttu on ehmatus seda suurem, samuti tõi ta välja, et kui varem püüdsid Euroopasse tulla majanduspõgenikud, siis viimase aasta jooksul on see muutunud ja tulijateks on ülekaalukalt sõjapõgenikud, kes on palju läbi elanud.

«Ma arvan seda küll, et meie eksperdid peaksid vähemalt minema ja tegema pildi selgeks mis toimub, teiseks on klišeeline müüt, et tegu on vaeste, harimatute inimestega, vaesus on jah tänaseks ilmselt õige, sest need inimesed ongi sõjas kõik kaotanud, samas on sõjapõgenike seas igasugu inimesi - nii arste, teadlasi, kooliõpetajaid, lüüa ühe puuga, et sealt tulevad harimatud inimesed ei vasta tõele,» lisas Paet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles