Rõivas: ministeeriumide analüüs selgitab pagulaste vastuvõtmise võime

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Rõivas
Taavi Rõivas Foto: Alain Jocard /AFP

Peaminister Taavi Rõivas ei öelnud neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil välja, kui palju pagulasi suudaks Eesti tema hinnangul vastu võtta, märkides, et see number peab selguma ministeeriumide analüüsi käigus.

«Ühelgi Euroopa Liidu (EL) riigil pole võimalust ega põhjust pagulaste teemast täielikult kõrvale jääda ja öelda, et meid ei huvita, mis Vahemere ääres toimub,» märkis Rõivas, lisades samas, et ka praegu Euroopa Komisjoni poolt loodud kvoodi valem pole õige.

Rõivase sõnul on Eesti oma seisukohti kvoodi asjus esitanud Euroopas juba ametnike tasandil ning kui valitsuse ametlik positsioon saab kinnitatud, tehakse seda ka nii siseministrite nõukogus kui ka ülemkogul.

Rõivas kinnitas taas, et 1000 põgenikku on liiga suur hulk ning Eestil on kaks võimalust. Esiteks võtta lauseitaja roll, kinnitades, et ei taha põgenikest midagi kuulda. «Ma usun, et sellisel juhul jäävad ka Euroopa Komisjoni ja teiste liikmesriikide kõrvad meie argumentidele kurdiks. Kui aga suudame hästi ettevalmistatud argumentidega selgitada, miks on põgenike asjus õiglane lähtuda riikide reaalsest võimekusest ja suurusest, siis ma usun, et meil on võimalik Euroopa Komisjoni ka veenda,» rääkis Rõivas.

Tema sõnul on erinevatele ministeeriumitele tehtud ülesandeks analüüsida, milline on Eesti konkreetne võimekus põgenikke vastu võtta. «Kui praeguselt madalalt tasemelt hüpata tuhandeni, siis see on liiga kriitiline, selleks me valmis ei ole,» lisas Rõivas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles