Nestor Kiievi julgeolekufoorumil: suurim vastasseis on avatud ja suletud maailmanägemuste vahel

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu esimees Eiki Nestor rääkis Kiievi julgeolekufoorumil esinedes, et suurim vastasseis on avatud ja suletud maailmanägemuste vahel ning et avatud ühiskond on suurimaks ohuks laialdast julgeolekuohtu põhjustavale režiimile.

«Juba mõnda aega on suurim vastasseis avatud ja suletud maailmanägemuste vahel. Avatud maailm on demokraatlik, inimest ja vabadusi austav, salliv, võite ja kaotusi tunnistav,» märkis Nestor. «Suletud maailmas on ainult võidud, mille abil loodetakse hoida inimesi uskumuses, et need teistsugused, on kindlasti vaenlased. Ja selle vale abil hoida end võimul.»

Nestori sõnul pole seetõttu vaja imestada, kui autoritaarsed režiimid, euroskeptikud, marurahvuslased, homo – ja ksenofoobid leiavad ja toetavad teineteist. «Neil on üks vaenlane ja see on avatud ja salliv maailm,» lisas ta.

Nestor tõdes, et avatud ühiskonna mudel ei välista eksimuste tegemist. «Ent mida avatum on ühiskond, seda kiiremini eksimused selguvad ja need saab ka varakult parandada,» ütles riigikogu esimees. «Demokraatiavastaste valitsemisrežiimide puhul teadupoolest eksimusi ei esine.»

Neljapäevase Ukraina visiidi raames kohtus Nestor eile Ukraina parlamendi spiikri Volodõmõr Groismaniga ning täna Ukraina välisministri Pavlo Klimkiniga ja Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles