Miinitõrjeoperatsioonil leiti rekordarv lõhkekehi

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõppenud miinitõrjeoperatsioonil Open Spirit leiti kokku 210 lõhkekeha, mis on seni Eesti, Läti ja Leedu vetes tehtud miinitõrjeoperatsioonide rekord.

«Tänan kõiki osalenud mereväelasi eeskujuliku töö eest. Eesti veeteed on selle panuse võrra veelgi ohutumad,» ütles Open Spirit 2015 üldjuht Eesti mereväe ülem mereväekapten Sten Sepper.

Mereväe ülem rõhutas, et lisaks leitud ja kahjutuks tehtud lõhkekehadele on operatsiooni oluliseks tulemuseks ka põhjalikud merepõhjaandmed, mis tõstavad Eesti mereväe olukorrateadlikust ja võimaldavad vajadusel kiiresti andmeid kontrollida.

Operatsiooni käigus leiti kokku 200 meremiini ja 10 lõhkekeha, millest tehti kahjutuks 60 meremiini ja 4 lõhkekeha. Enim leiti lõhkekehasid Naissaare ja Aegna saare ümbrusest, kust leiti 165 meremiini ja 8 lõhekeha, millest tehti kahjutuks vastavalt 34 ja 4. Piirkonnas

tegutses NATO 1. alaline miinitõrjegrupp kokku kümne laevaga.

Muhu ja Saaremaa rannikuvetest leidsid seitsme riigi miinituukrid kokku 16 meremiini, millest tehti kahjutuks 12. Tuukreid toetas Eesti mereväe tuukri- ja toetuslaev Tasuja. Irbe väinast leiti 19 meremiini ja 2 lõhkekeha, millest tehti kahjutuks 14 meremiini. Piirkonnas tegutses Balti miinitõrjeeskaader BALTRON ja Eesti mereväe miinijahtijad Admiral Cowan ja Sakala, kokku 7 laeva.

Tänavu täitus ühtlasi ka kakskümmend aastat rahvusvahelistest miinitõrjekoostööst Balti riikides. Esimesena ulatasid Balti riikidele oma abistava käe Rootsi mereväelased, kes 1995. aastal Paldiskis koostöös Eesti mereväega esimese ühise miinitõrjeoperatsiooni läbi viisid.

Eesti vetes 15. kuni 29. maini toimunud rahvusvahelisest miinitõrjeoperatsioonist Open Spirit 2015 võttis osa 15 riiki, 18 laeva ja 7 tuukrimeeskonda. Tegemist oli käesoleva aasta suurima miinitõrjeoperatsiooniga Balti riikides, kus osales kokku üle 800 mereväelase. Miinitõrjeoperatsiooni peamisteks eesmärkideks oli Eesti veeteede puhastamine maailmasõdade-aegsetest lõhekehadest ning operatsioonil osalenud üksuste omavahelise koostöö harjutamine.

Eesti mereväe juhitud operatsioonil oli kolm tegevuspiirkonda - Tallinna laht, Irbe väin ning Muhu ja Saaremaa rannik. Tallinna lahes ja Irbe väinas tegutsesid miinitõrjelaevade grupid, kelle ülesandeks oli avastada, kaardistada või teha kahjutuks nende tegevuspiirkonnast leitud lõhkekehad.

Muhu saarel Lõunaranna sadamas paiknes miinituukrite laager, kust viidi läbi miinituukrite operatsioon Saaremaa ja Muhu saare rannikuvetes. Sellest võtsid osa seitsme riigi miinituukrite meeskonnad Ameerika Ühendriikidest, Eestist, Kanadast, Rootsist, Saksamaalt, Poolast ja Lätist. Miinituukrite operatsiooni toetas Eesti mereväe laevastiku tuukri- ja toetuslaev Tasuja.

Eesti merevägi osales miinitõrjeoperatsioonil miinijahtijatega Admiral Cowan ja Sakala ning tuukri- ja toetuslaevaga Tasuja. Lisaks ligikaudu sajale Eesti mereväelasele võttis miinitõrjeoperatsioonist osa ka kümmekond Tallinna maleva meredivisjoni kaitseliitlast, kes andsid oma panuse staabiohvitseridena operatsioonistaabis, laevaohvitseridena mereväe laevade ning läviohvitseridena liitlaste laevadel.

Operatsioonil osalesid oma laevade ja meeskondadega NATO 1. alaline miinitõrjegrupp SNMCMG1 ja Balti miinitõrjeeskaader Baltron.

Tänavusest miinitõrjeoperatsioonist Open Spirit võtsid osa Ameerika Ühendriigid, Belgia, Eesti, Holland, Kanada, Leedu, Läti, Norra, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Saksamaa, Soome, Taani ja Ühendkuningriigid.

Open Spirit on Balti riikide merevägede poolt korraldatav miinitõrjeoperatsioon, mis toimub kord aastas rotatsiooni korras Eestis, Lätis või Leedus. Viimati toimus Open Spirit Eestis 2012. aastal. Järgmine Open Spirit toimub tuleval aastal Leedus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles