Väliskomisjon kaalub Ööhuntide juhtumi valguses seaduse muutmist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööhuntide liider Aleksander Zaldostanov Brestis.
Ööhuntide liider Aleksander Zaldostanov Brestis. Foto: SCANPIX

Parlamendi väliskomisjon uurib kaitsepolitseilt, kas Eesti suudab Ööhuntide-taolistele juhtumitele piisavalt hästi reageerida või tuleks Eestisse sissesõidukeelu seadmise võimalusi seadusemuudatusega laiendada.

Väliskomisjoni sotsiaaldemokraadist esimees Hannes Hanso märkis eile kaitsepolitsei peadirektorile Arnold Sinisalule saadetud kirjas, et komisjoni liikmed on juhtinud tähelepanu vajadusele väljasõidukohustuse ja sissesõidukeelu seadust seoses muutunud rahvusvahelise julgeolekuolukorraga täiendada.

«Eesti ei ole seni astunud samme niinimetatud Magnitski nimekirja jõustamisel, kuigi seda on soovinud nii Euroopa Parlament kui OSCE Parlamentaarne Assamblee. Samuti on komisjoni liikmed murega jälginud niinimetatud Ööhuntide juhtumit Saksamaal, kus saksa kohus tühistas grupeeringu liikmetele määratud sissesõidukeelud,» kirjutas Hanso, kelle sõnul ootab komisjon võimaliku seadusemuudatuse küsimuses kaitsepolitsei seisukohta.

Seejuures soovib komisjon teada, milline võiks kaitsepolitsei nägemuses olla sissesõidukeelu alus Magnitski nimekirja figurantide või Ööhuntide taoliste juhtumite puhul, kui nende inimeste otsene seos Eestiga puudub, kuid julgeolekuoht on ilmne. Samuti ootab komisjon kaitsepolitseilt seaduse rakendamisest tulenevaid muid tähelepanekuid või ettepanekuid, mis vajaksid seadusandja samme.

Hanso ütles rahvusringhäälingu uudisteportaalile, et küsimus on selles, kas seadused on piisavad, et taolistele võimalikele olukordadele paindlikult reageerida, või tuleks riigikogul teha täiendusi. «Selge on, et selliseid otsuseid emotsiooni või kõhutunde baasilt ei tehta,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles