Vaher: koostöö USA saatkonnaga näitab õigusriigi toimimist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher.
Ken-Marti Vaher. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu liige, nn kapo-komisjoni juht Ken-Marti Vaher (IRL) kinnitas, et on endise siseministrina kursis Eesti ja USA koostööga isikuandmete edastamisel saatkonna kaitseks, kuid pidas seda õigusriigile loomulikuks. Tema hinnangul riivab inimeste privaatsustunnet hoopis enam Venemaa saatkonna käitumine. 

«Olen teadlik säärasest koostööst Eesti ja USA vahel, mille eesmärgiks on panna paika Tallinnas asuva USA saatkonna kaitsega seonduv. Saatkonna kaitse osa on ka tõkestava ja ennetava sihiga vaatlustegevus, mida nimetatud memorandum ka käsitleb,» märkis Vaher.

«See, et USA ja Eesti on Tallinnas asuva saatkonna kaitsega seonduva kirjaliku kokkuleppena vormistanud, on näide õigusriigi põhimõtete toimimisest, mitte vastupidi,» leidis Vaher.

«See tähendab, et ametlikult ja täpselt on pandud paika, millistes raamides saab Tallinna saatkonna kaitset teostada ja kuidas vahetatakse vastastiku ka informatsiooni. Koostöö aluseks on rangelt Eesti seadused,» rõhutas ta. 

«Mis te arvate, kumma saatkonna tegevus Tallinnas mõjutab meie inimeste privaatsustunnet rohkem, kas USA või Venemaa oma?»

Endine siseminister tõi sisse võrdluse Venemaaga. «On selge, et näiteks Venemaa käitumine läbi oma saatkonna Tallinnas ja muidugi ka laiemalt on kardinaalselt teistsugune - sealt tuleneva ohu tõkestamisega meie kodanikele ja riigile peavad otseselt tegelema meie julgeolekuasutused. Mis te arvate, kumma saatkonna tegevus Tallinnas mõjutab meie inimeste privaatsustunnet rohkem, kas USA või Venemaa oma?»

«Mitte kellelegi, kes on vähegi kursis eelkõige USA saatkondade vastu maailmas toime pandud rünnakutega, ei peaks tulema üllatusena see, et ameeriklased võtavad juba aastaid väga tõsiselt oma saatkondade kaitset,» arvas Vaher. «Tallinn ei ole siin mingi erand, kuigi võrreldes paljude pealinnadega, kus USA saatkonnad võivad meenutada pigem nn tsitadelle, on Tallinna saatkond füüsiliselt üsnagi avatud piirkond, saatkonna eest on võimalik rahulikult läbi jalutada ja selle olemasolu Kentmanni tänaval pole eriliselt silmapaistev.»

Postimees kirjutas täna, et  USA suursaatkonna salajane üksus jälgib juba aastaid pealinna tänavatel liikuvaid inimesi, kogub turvalisuse tagamise põhjendusel isikuandmeid ja kannab kahtlaselt käitujad üleilmsesse terroriandmebaasi. See kõik toimub Eesti siseministeeriumi heakskiidul ja politsei kaasabil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles