Anvelt: loodan väga, et lepingud on olemas

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Anvelt.
Andres Anvelt. Foto: Liis Treimann

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees, endine justiitsminister Andres Anvelt loodab väga, et on olemas lepingud, mis lubavad Eesti kodanike isikuandmete andmist USA saatkonnale.

Anvelt ütles Postimehele, et tema ei teadnud, et piirkonna jälgimine Ühendriikide saatkonna turvalisuse tagamiseks Eestis nii toimub.

«Olen kursis, et seda tehakse Jordaanias, kus on maailma üks suurimaid USA saatkondi. Nägin seda ise kaheksa aasta eest, kui Jordaanias tööle asusin. Üks asi ongi turvalisuse jaoks piirkonna jälgimine - see on täiesti normaalne, nagu naabrivalve,» ütles ta.

«Aga kui asi läheb juba andmete vahetuseks, siis seal peab olema väga selge õiguslik alus. Isikuandmed on pühad, aga nende vahetamiseks on olemas seadusandlikke võimalusi. Eestil võib olla terve rida õigusabileppeid, mis annavad asutustele võimaluse infovahetuseks,» rõhutas Sotsiaaldemokraatliku Erakonda kuuluv poliitik.

Anvelt lisas: «Ma väga loodan, et see alus on olemas ja seda tulebki küsida siseministeeriumilt: mis on konkreetselt see lepe, mis lubab Eesti kodanike andmete esitamist Ameerikale? Kui on, siis ma ei näe isikuandmete andmises USA saatkonnale mingisugust probleemi.»

«Kodanikuna võin öelda, et kui sellist õiguslikku alust ei ole ja see toimub kellegi suva kohaselt – mida ma ei taha uskuda – siis ta on kindlasti seadusevastane,» kommenteeris endine justiitsminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles