Reinsalu: selgus on ka USAga süveneva koostöö huvides

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Justiitsminister Urmas Reinsalu.
Justiitsminister Urmas Reinsalu. Foto: Liis Treimann

Justiitsminister Urmas Reinsalu sõnul analüüsib ministeerium põhjalikult, kas USA saatkonna turvaüksuse tegevus Tallinna kesklinna tänavatel vastab inimeste põhiõigustele, sest selgus selles asjas on nii ühiskonna usalduse kui USA-ga tehtava koostöö huvides.

«Ma ei olnud teadlik viidatud tegevusest. Avalikkusele esitatud info põhjal on selle tegevuse eesmärk olnud objekti kaitse ohutõrjeks,» märkis Reinsalu Postimehele.  

«Koostöö diplomaatilise esinduse ja asukohariigi õiguskaitseasutuste vahel turvalisuse tagamiseks on iseenesest rutiinne tegevus. Keskne küsimus on isikute põhiõiguste kaitses. Eesti riigis peavad kõigi inimeste põhiõigused olema kaitstud,» lausus Reinsalu.

Reinsalu ütles, et on USA saatkonna asjus vestelnud nii peaprokuröri kui andmekaitseinspektsiooni peadirektoriga. «Justiitsministeerium analüüsib seda juhtumit ja olemasolevat õigus- ja järelevalvekeskkonda põhjalikult. Vajadusel teeme selles asjas oma ettepanekud õiguslike reeglite ja järelevalve asjus.» 

«See asi tuleb avalikkuse jaoks selgeks teha. See on nii ühiskonna usalduse kui meie süveneva koostöö huvides USA-ga,» märkis justiitsminister.

Postimees kirjutas, et  USA suursaatkonna salajane üksus jälgib juba aastaid pealinna tänavatel liikuvaid inimesi, kogub turvalisuse tagamise põhjendusel isikuandmeid ja kannab kahtlaselt käitujad üleilmsesse terroriandmebaasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles