Liitlasvägede eriväelased harjutasid Balti riikides koostööd

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA eriüksuslased
USA eriüksuslased Foto: SCANPIX

Leedus lõppes eile eriüksuste õppus Flaming Sword, kus harjutasid koostööd kaheksa liitlas- ja partnerriigi eriväelased.

Ameerika Ühendriikide Euroopa erioperatsioonide väejuhatuse ülem kindralmajor Gregroy Lengyel ütles, et õppuse korraldus ja sellel osalenud üksused avaldasid talle suurt muljet. Kindralmajor Lengyel lisas, et see õppus ei võimaldanud ainult tihendada koostööd mitme riigi eriväelaste vahel, vaid kaasas endasse ka tsiviilstruktuurid ja kohalikud omavalitsused, et tugevdada kolme Balti riigi julgeolekut, seisis kaitseväe pressiteates.

Õppuse ajal harjutasid mitme riigi eriväelased nii Eestis, Lätis kui ka Leedus. Eestis eelmisel nädalal lõppenud erioperatsioonide väejuhatuse õppus Dagger oli tihedalt seotud õppusega Flaming Sword, kus harjutasid eriväelased tavatu sõja pidamist nii maal kui merel rahvusvahelise kriisi tingimustes.

Kaitseväe  peastaabi pressiesindaja sõnul peeti esimene õppus Flaming Sword Leedus kolm aastat tagasi, kuid seekordne õppus oli suurem nii oma mahult kui territooriumilt, kaasates kokku kaheksa riigi eriväelasi ning teisi üksuseid Leedu kaitseväest ja ka tsiviilstruktuure.

Koos Eesti eriväelastega osalesid õppusel eriüksuslased Leedust, Lätist, Poolast, Ameerika Ühendriikidest, Norrast ja Rootsist.

Eesti erioperatsioonide väejuhatusel on oluline osa Eesti iseseisvas kaitsevõimes ja selle peamine ülesanne Eesti riigikaitses on arendada tavatu sõjapidamise võimet. Lisaks kuuluvad üksuse ülesannete hulka eriluure- ja seire, sõjaline toetus ning otsene rünnak.

Kaitseväe erioperatsioonide grupp loodi 2009. aastal. 2. oktoobril 2012 sõlmisid Eesti ja Ameerika Ühendriigid koostöömemorandumi Eesti eriüksuse saatmise kohta NATO operatsioonile Afganistani. 2012. aasta lõpus kinnitas vabariigi valitsus seadusemuudatuse, millega loodi kaitseväe erioperatsioonide üksus.

Erioperatsioonide üksus teeb aktiivselt koostööd lisaks Ameerika Ühendriikidele Saksamaa, Poola ja Balti riikide eriüksustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles