Jäätmete põletamise komme kaob visalt

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Komme prügile tuli otsa panna on visa kaduma.
Komme prügile tuli otsa panna on visa kaduma. Foto: Toomas Huik / Postimees

Keskkonnainspektsioon on käesoleval aastal tuvastanud 161 jäätmekäitluse nõuete rikkumist, millest ligi pooled ehk 67 juhtumit olid seotud prügi põletamisega.

Ehkki jäätmete põletamine on seadusega keelatud, näitab igapäevane järelevalve, et paljud eraisikud ja ka ettevõtted püüavad neist just sel moel vabaneda.

Lõkkesse visatakse ehitusjäätmeid, rehve, vana mööblit, riideid, jalanõusid ja muud olmeprügi, kuid Keskkonnainspektsioonil on õigus selle eest trahve määrata.

Näiteks tänavu septembris põletas üks Paide valla elanik lõkkes voodi vedrumadratsit ja vana mööblit, mille eest meest trahviti 1200 krooniga.

Augustikuus põletas Tõstamaa valla elanik oma tööandja korraldusel ehitus- ja lammutusjäätmeid, milleks olid värvipotid, kipsplaadid, keraamilised plaadid ja kilepakendid. Sellele rikkumisele järgnes 3000 krooni suurune trahv.

Valgamaal Hummuli vallas põletati koos okstega tõrvapappi ja kahte vanarehvi, mille eest määras inspektsioon 900 kroonise trahvi.

Kuna ees seisab sügisene aedade ja õuede korrastamine, tuletab Keskkonnainspektsioon meelde, et lõkkes võib põletada ainult naturaalset puitu, oksi ja lehti. Sealjuures tuleb järgida nii tuleohutuse nõudeid kui ka kohaliku omavalitsuse kehtestatud reegleid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles