Kõige eeskujulikumad kampaaniakulude tasujad on uued parlamendierakonnad

Indrek Mäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kevadiste riigikogu valimistega seotud kampaaniakulutused on praeguseks täies mahus tasunud Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ning Vabaerakond, kellel puuduvad valimistega seotud võlad ja kohustused.

Kõige vähem kulutas riigikogu valimistega seotud kampaaniale EKRE, kelle 150 000 euro suurused arved on partei juhatuse liikme Martin Helme sõnul tasutud.

Valimiskampaaniale ligikaudu 120 000 eurot kulutanud Vabaerakonnal jäi algselt üles küll paari tuhande euro suurune eraisiku võlg, kuid partei tegevjuhi Margus Maidla teatel on ka see tänaseks likvideeritud.

Valimistele kõige enam kulutanud Reformierakond on 1,9 miljoni suurustest kuludest praeguseks ära maksnud üle poole ning olemasolevad kohustused plaanitakse erakonna peasekretäri Martin Kuke hinnangul samuti lähiajal likvideerida: «Veidi üle 800 000, mis on jäänud tasuda, oleme oma eelarves planeerinud maksta jooksvalt ära järgnevate kuude jooksul, et uuel aastal ei jääks eelmiste valimiste kohustusi kanda.»

Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) kulutas valimiskampaaniale ligikaudu 1,5 miljonit eurot ning sellest tasuti kohe pärast valimisi ligikaudu kolmandik. «Vahetult peale valimisi oli IRLil kohustusi umbes 1 060 000 ning praeguseks on sellest ära tasutud umbes 200 000,» sõnas erakonna pressiesindaja Gerrit Mäesalu. Seega on parteil võlgnevusi ligikaudu 860 000 eurot.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) valimiskulud jäävad 800 000 euro piiresse ning valimiste järel jäi parteile kohustusi ligikaudu kolmandik sellest summast. «Märtsi lõpu seisuga oli SDE kampaaniavõlg 288 026 eurot, mis on tänaseks kahanenud 89 000-le,» märkis partei kommunikatsioonijuht Silver Meikar.

Keskerakonnalt partei kampaaniakulutustega seotud laenujäägi kohta kommentaari saada ei õnnestunud, kuid teadaolevalt jääb erakonna valimistele kulutatud summa ühe miljoni euro piiresse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles