Põllumajandusministeeriumi nime muutmine nõuab 12 000 eurot

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Põllumajandusministeeriumi nimetamine maaeluministeeriumiks läheb täpsustatud andmetel maksma 12 000 eurot, ütles riigihalduse minister Arto Aas täna riigikogus ministeeriumide vastutusvaldkondi ümber korraldava eelnõu esimesel lugemisel.

Valitsuse algatatud ja täna esimese lugemise läbinud eelnõu seletuskirjas põhjendatakse põllumajandusministeeriumi ümbernimetamise soovi asjaoluga, et senine nimetus ei anna piisavalt terviklikult ja selgelt edasi ministeeriumi vastutusvaldkonda ning tegevuse eesmärke ja suunda. Muudatusega saab ministeeriumi vastutusvaldkond ja tegevuse eesmärk selgemaks, märkisid autorid seletuskirjas.

Nende sõnul kuuluvad maaelupoliitikaga seotud tegevused põllumajandusministeeriumi vastutusvaldkonda ka praegu: ministeeriumi koosseisus on maaelu arengu osakond, mille põhiülesanne on kavandada ja ellu viia maaelupoliitikat, et tõsta maapiirkonna majandustegevuse konkurentsivõimet ja arendada elukeskkonda.

Samuti liiguvad eelnõu kohaselt uuest aastast maaeluministeeriumi seni siseministeeriumis rakendatud Seto ja Peipsiveere programmide ning Võro ja Mulgi arendustoetused, millel on seletuskirja kohaselt kokkupuutepunkt põllumajandusministeeriumi rakendatava Leader-algatusega. Programmide üleviimine maaeluministeeriumi tõstab eelnõu algatajate sõnul nende omavahelist sünergiat.

Lisaks viiakse konkurentsijärelevalve korraldamine majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi valitsemisalast justiitsministeeriumi valitsemisalasse, rahandusministeeriumi valitsemisalasse antakse aga riigihalduse ministri vastutusvaldkonda kuuluvad, kuid praegu siseministeeriumi valitsemisalas asuvad kohaliku omavalitsuse arendamise, regionaalhalduse ja regionaalarengu kavandamise ja koordineerimise ning ruumilise planeerimise alase tegevuse üleriigilise korraldamisega seotud ülesanded. Vastutusvaldkondade ümberkorraldamisega loodetakse eelnõu seletuskirja kohaselt tagada terviklikum juhtimine ja selgem vastutusjaotus, vähendada dubleerimist ning aidata kaasa koostöö tihenemisele.

Riigihalduse ministri Arto Aasa sõnul peavad kõik eelnõuga tehtavad ümberkorraldused ministeeriumide valitsemisalades toimuma olemasolevate ressursside arvelt. «Siin on kõikidel ministeeriumidel vaja ise hakkama saada. Nii et jah, valitsus kindlasti lisaeelarvega raha juurde küsima ei tule,» ütles ta täna riigikogus.

Valitsuse seadust muutev eelnõu peaks põhiseaduskomisjoni praeguste plaanide kohaselt teisele lugemisele tulema 10. ja lõpphääletusele jõudma 11. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles