Ligi 600 reservväelast saab Siilil osalemise eest tasu homme

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurõppusel osales kokku üle 13 000 reservväelase, kaitseliitlase, 
ajateenija, tegevväelase ja liitlasriikide kaitseväelase.
Suurõppusel osales kokku üle 13 000 reservväelase, kaitseliitlase, ajateenija, tegevväelase ja liitlasriikide kaitseväelase. Foto: Ardi Hallismaa / Kaitsevägi

Kaitsevägi palub vabandust reservväelaste ees, kes ei ole saanud veel kätte reservõppekogunemise Siil toetusraha ja sõidukulude hüvitist. Ühtlasi kinnitatakse, et viimased rahad kantakse üle homme.

Kaitseväe peastaabi teatel makstakse viimane massmakse, ligi 600 reservväelase tasu, välja homme. Üles jääb veel mõni makse, mille väljamaksmist takistavad veaga kontonumbrid, sest paljudesse ankeetidesse on need valesti või loetamatult kirjutatud või on pandud kirja kellegi teise kontonumber ja kaitseväge pole sellest teavitatud. Sellisel juhul võetakse reservväelasega ühendust. Näiteks pidi 1. jalaväebrigaad üle kontrollima kõik kutsutud reservväelaste IBAN kontonumbrid, mida oli üle 2200.

«Laiemalt on peamisteks väljamaksete viibimise põhjusteks kaitseväe haldussuutlikkuse piiripealsus, kus väga lühikesele perioodile koondusid nii reservväelaste toetuse arvestus, ajateenijate reservi arvamise tasu, tegevväelaste õppusetasude ning ametnike ja tsiviiltöötajate ületunnitasude arvestus ja väljamaksed. Töö maht kasvas hüppeliselt ja inimesed ei olnud võimelised vajaliku kiirusega kontrollima kõiki andmeid, pangakontode õigsust, ette valmistama käskkirju jne,» selgitas peastaap. Lisaks tuli kõiki andmefaile kontrollida ka Eesti maksu- ja tolliameti andmebaasist, mis omakorda on väga mahukas ja suure ajakuluga töö.

«Kõigest eelpooltoodust aga ei saa järeldada, et kaitsevägi peab seda olukorda, et osaliselt on maksed siiani tegemata, normaalseks, ehkki seaduse kohaselt oleks pidanud need juba tehtud olema,» märkis peastaabi pressiesindaja. Samas on peastaabi teatel nüüd saadud kogemus, mida analüüsitakse ning tehakse vastavad järeldused ja otsused, et tulevikus enam selline olukord ei korduks.

Juhul, kui kellelgi on endiselt reservõppekogunemisega seonduvalt raha laekumata, palutakse võtta ühendust üksusega, kes konkreetset reservväelast formeeris. 

Postimees kirjutas eile, et nii mönigi reservväelane on nördinud, et kuigi seadus näeb ette, et reservväelastele makstakse pärast õppekogunemisel osalemist 14 päeva jooksul osalemise eest toetusraha, ei saanud sugugi kõik osalenud selle raha ettenähtud ajaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles