Uus seadus muudab täiskasvanueas õppimise hõlpsamaks

Indrek Mäe
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silvi Lukjanov

Uus täiskasvanute koolituse seadus muudab Haridus-ja Teadusministeeriumi hinnangul koolitusturu läbipaistvamas ning pakub paremaid võimalusi teadmiste omandamiseks kogu elu vältel.

Täienduskoolituste kvaliteedi tagamiseks seatakse koolitusasutustes kasutatavatele õppkavadele ning nende läbimisel välja antavatele tunnistustele konkreetsed nõuded. Õppija peab saama koolitajalt informatsiooni selle kohta, millsed on koolituse eduka läbimise korral tema uued teadmised ja oskused ning saadav tunnistus peab andma teavet, mida inimene teab ja oskab.

Lisaks peavad koolitusasutused esitama oma veebilehel info koolituste, koolitajate, õppekavade ja õppekorralduse kohta.

Ühe uue muudatusena saavad osakoormusega õppurid võimaluse võtta õppelaenu ning ravikindlustus tagatakse kõigile põhihariduse ja üldkeskhariduse omandajatele sõltumata nende vanusest.

Seadusega lihtsustatakse koolitusasutuste tegevusloa taotlemise süsteemi. Uue korra kohaselt peab loa taotlema ainult nende koolituste jaoks, mille läbiviimiseks on seatud kõrgendatud nõuded. Selliste koolituste alla kuuluvad näiteks autojuhiõpe, turvatöötajate ja vedurijuhtide koolitamine ning eesti keele tasemeeksamiks ettevalmistamine. Ülejäänud täienduskoolituste läbiviimiseks tegevusluba uue seaduse kohaselt ei nõuta.

Kui koolitaja soovib täiendavaid eeliseid, mille hulka kuuluvad õppepuhkuse andmine õppijale ja koolituskuludelt kliendile tulumaksu tagastamine, siis peab ta esitama majandustegevusteate ning kinnitama seeläbi seatud nõuete täitmist.

Seadus jõustub 1. juulil 2016, kui lõpevad senised tööalase või vabaharidusliku koolituse korraldamiseks väljastatud tegevusload.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles