Aaviksoo rektoriks saamise osas referendumit ei tule

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents
Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks valimise pressikonverents Foto: Eero Vabamägi

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) 29-liikmeline üliõpilasesindus arutas eilsel korralisel koosolekul rektori valimisi ning muu hulgas arutati ka üliõpilasreferendumi küsimust mitteametliku päevakorra punktina. Pärast pikka arutelu otsustati üliõpilasreferendumit mitte korraldada.

Üliõpilasesinduse arutelu tulemusena leiti, et üliõpilasreferendum küsimusega «Kas toetate Jaak Aaviksood TTÜ rektorina?», ei aitaks kaasa debatile tudengite ja valitud rektori Jaak Aaviksoo vahel, mida referendumi algataja Hendrik Kabel soovis, teatas üliõpilaskonna juhatuse esimees Raul Hanson.

Samuti leiti, et referendumi tulemused ei oleks olnud siduvad TTÜ nõukogule ega kuratooriumile ehk tulemustel puuduks otsene väljund, sest uue TTÜ seaduse järgi valib rektori kuratoorium.

«Siinkohal peab üliõpilasesindus vabandama tudengkonna ees, kes andis allkirju referendumi algatamiseks. Referendumi algataja Hendrik Kabel oleks pidanud enam selgitama allkirja andjatele, et sellisel kujul püstitatud küsimusele puudub otsene väljund,» vahendas Hanson.

Üliõpilaskonna juhatuse kutsel viibisid eilsel üliõpilasesinduse koosolekul kuratooriumi liikmed Rainer Kattel ja Renno Veinthal ning valitud rektor Jaak Aaviksoo, kes kõik andsid omapoolseid selgitusi rektori valimiste kohta. Lisaks avaldas Aaviksoo valmidust kohtuda ja vastata tudengite küsimustele laiema auditooriumi ees, et vähendada tudengkonna seas olevat potentsiaalset rahulolematust ja hirmu. Üliõpilasesinduse arutelu tulemusena leiti, et tuleb korraldada täiendav debatt tudengite ja valitud rektori vahel.

Ehkki referendumi algataja Hendrik Kabel oleks siiski soovinud antud küsimuses referendumit, kuna vastasel juhul osad tudengid ilmselt pettuksid, oli ta nõus, et debatt tudengite ja valitud rektori vahel oleks hea alternatiiv.

Ühtlasi jäi Kabelile eilse põhjal mulje, et ka Aaviksoo on igal juhul valmis end ja enda ideid tudengitele hrimude vähendamiseks rohkem tutvustama. «Allkirjade kogumine ju näitas juba seda, et on palju tudengeid, kes tahaks, et asja rohkem selgitataks ja Aaviksoo on nüüd ka ise aru saanud, et tõesti, võib-olla peaks tudengitega rohkem suhtlema,» ütles Kabel Postimehele.

«Ma küsisin Aaviksoo käest otseseid küsimusi ja muu hulgas ka seda, kas ta on valmis nendele küsimustele vastama ja ta ütles, et jah, kui on konstruktiivsed küsimused, siis ta on muidugi nõus nendele vastama,» lisas ta.

Tulekul arvamusküsitlus?

Kabeli sõnul oli eile arutlusel ka idee teha tudengite seas hoopis arvamusküsitlus. Ka Hanson kinnitas seda, kuid kas ja kuidas see täpselt toimuma saab, ei ole veel selge. «Vastav töögrupp on loodud, kuid koosolekul ei jõutud kõikides detailides kokkuleppele, sest seal on mitu seotud osapoolt - nii valitud rektor kui ka keskkond, kus see toimub,» selgitas Hanson.

«Eilsel koosolekul oli meelsus, et see (arvamusküsitlus - H.M) oleks vajalik ja kui see tõesti väljendaks tudengite meelsust, siis miks mitte. Aga eelnevalt peaks kindlasti toimuma üks debatt, kus tudengid saaksid esitada küsimused, Jaak Aaviksoo saaks neile vastata ja need hirmud maha võtta,» lisas Hanson.

TTÜ kuratoorium valis 22. mail toimunud salajasel hääletusel uueks rektoriks Jaak Aaviksoo. Rektorivalimise viimasesse vooru jõudnud Aaviksoo poolt hääletas kaheksa ja vastu kolm kuratooriumi liiget. Kuratoorium on TTÜ juhtorgan, kus on esindatud nii ülikooli kui ühiskondlik vaatenurk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles