Arheoloogid leidsid keskaegse savivõtuaugu

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaevamiste juht Rivo Bernotas näitab augu sügavust.
Kaevamiste juht Rivo Bernotas näitab augu sügavust. Foto: Kristjan Teedema

Tartu Ülikooli tänava uue hoone ehitusplatsil nädala kestnud arheoloogiliste väljakaevamiste seni põnevaim leid on keskaegne savivõtuauk.

Kaevamiste üks juhte arheoloog Rivo Bernotas ütles, et kõrvalt varem leitud tellisetootmiskompleks oli dateeritud 13.-14. sajandi vahetusse ja võib arvata, et eile loodusliku pinnaseni kaevatud savivõtuauk on samast ajastust. Teine kaevamiste juht on Andres Tvauri.

Augu põhjast on näha sinisavikihti. August ammutatud savist tehti ilmsel telliseid Tartu linna majade ehitamiseks. Telliseahi oli nüüdsel Ülikooli 6a aadressil.

Praegu uuritaval alal on näha 19. sajandil ehitatud ja Teises maailmasõjas hävinud hoonete vundamente. Keskaegseid kivimaju selles kohas pole olnud, puitmajade jälgi on selles piirkonnas leitud.

Väljakaevamistel on leitud kultuurkihti, mille varasemad leiud pärinevad Liivi sõja ajast. On münte, keraamikakilde, üksikuid metallesemeid.

Looduslikust pinnasest on leitud ka inimese kolp, see oli Teise maailmasõja eelsete hoonete rusukihtide all. Arvatavasti ei pärine see kolp 20. sajandist, täpset dateeringut veel ei ole.

«Leiud vastavad ootustele,» ütles Bernotas. «Kaevamised kestavad järgmise nädala lõpuni, ei tahaks uskuda, et siit üllatusi tuleb. Kui üllatusi tuleb, läheb kauem.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles