Valimiskomisjon kontrollis hääled üle: TTÜ rektori valimisel jagunesid hääled 8-3

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rektori valimine 22. mail.
Rektori valimine 22. mail. Foto: Edmond Mäll / TTÜ

Kui 22. mail, vahetult pärast Tallinna Tehnikaülikoolile (TTÜ) uue rektori valimist, teatas kuratoorium, et Aaviksoo poolt hääletas 11 liikmest kaheksa ja tema vastu oli kolm, siis tänaseks andis neli kuratooriumi liiget teada, et nemad Aaviksoole oma häält ei andnud. Pärast häälte ülekontrollimist selgus siiski, et hääled jagunesid nii, nagu algselt teatati ehk 8-3.

TTÜ rektori valimiskomisjoni esimees Sulev Mäeltsemees lausus kella 15 ajal, et peagi algaval komisjoni koosolekul arutatakse hommikul nendeni laekunud teavet, mille kohaselt kinnitavad neli kuratooriumi liiget oma allkirjaga, et hääletasid Aaviksoo vastu. «Seda on rohkem kui kolm, mida siiamaani esitati,» ütles ta Postimehele. Kes need neli kuratooriumi liiget olid, ei soostunud Mäeltsemees ütlema, kuna rektori valimisel oli hääletus salajane.

Valimiskomisjoni tänasele koosolekule olid kutsutud ka kuratooriumi liikmed, et asjas selgust saada. «Ootame, mida ütleb kuratoorium valimiste protseduuri kohta,» märkis komisjoni esimees enne koosolekut. Ühtlasi nentis Mäeltsemees, et olukord on ootamatu ja pretsedenditu.

TTÜ teatas aga veidi peale kella 16, et hääletustulemuste kontrollimisel mingisugust pettust ei leitud. «Valimiskomisjon sai kuratooriumi neljalt liikmelt avalduse kontrollida rektori valimise hääletustulemusi. Komisjon kontrollis hääletussedeleid ja kuulas ära häältelugemiskomisjoni selgitused. Komisjon sai kinnitust, et 22. mail hääletas rektori valimiste otsustavas viiendas voorus Jaak Aaviksoo poolt 11st kuratooriumi liikmest kaheksa liiget, vastu oli kolm,» teatas ülikooli pressiesindaja. 

Pressiesindaja lisas, et kuratooriumi koosolekul 22. mail toimus häältelugemine avalikult kõigi kuratooriumi liikmete ees ning kohapeal keegi kuratooriumi liikmetest pretensioone hääletamis- ega häältelugemisprotseduuri kohta ei esitanud.

11-liikmeline kuratoorium valis rektori 22. mail toimunud salajasel hääletusel. Kuratooriumi esimees on Sandor Liive, aseesimees Ardo Kamratov ning liikmed Rainer Kattel, Margus Lopp, Renno Veinthal, Andres Öpik, Mart Saarma, Anneli Heinsoo, Heiti Hääl, Robert Kitt ja Toomas Luman.

Aaviksoo osutus valituks nelja kandidaadi hulgast, lisaks temale pürgisid sellele ametikohale veel akadeemikud Jakob Kübarsepp ja Mart Ustav ning professor Andrus Salupere.

Viimases hääletusvoorus oli kuratooriumi esimehe sõnul lisaks Aaviksoole veel üks kandidaat, ent Aaviksoo poolt hääletas kuratooriumi 11 liikmest kaheksa, mis tagas talle valituks ostumise. Nimelt näeb rektori valimise kord ette, et rektorikandidaat peab valituks osutumiseks saama vähemalt 2/3 kuratooriumi häältest. Kui kandidaat häälteenamust ei saa, loetakse valimised nurjunuks ja kuratoorium nimetab kuni üheks aastaks või uue rektori valimiseni rektori kohusetäitja.

Foto: TTÜ.
Foto: TTÜ. Foto: TTÜ
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles