Vaata, millised on kõige levinumad narkootikumid Euroopas

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konfiskeeritud kokaiin.
Konfiskeeritud kokaiin. Foto: SCANPIX

Kõige sagedamini, ligikaudu kaheksal juhul kümnest, konfiskeeritakse Euroopas kanepit, mis kajastab selle laialdast tarbimist. Teisel kohal on kokaiin, mida konfiskeeritakse kaks korda sagedamini kui amfetamiine või heroiini. Ecstasy konfiskeerimiste arv on suhteliselt väike.

Igal aastal teatatakse Euroopas ligikaudu miljonist ebaseaduslike uimastite konfiskeerimisest. Enamik neist on seotud tarbijatelt konfiskeeritud väikeste uimastikogustega, kuigi suure osa konfiskeeritud uimastite üldkogusest moodustavad mitmekilosed saadetised, mis konfiskeeritakse vahendajatelt ja tootjatelt.

Kanep ja sünteetiline kanep

Kanep on Euroopas endiselt kõige sagedamini tarbitav ebaseaduslik uimasti – hinnanguliselt 19,3 miljonit täiskasvanut (15–64 a), nende hulgas 14,6 miljonit noort täiskasvanut (15–34 a) on enda sõnul kanepit tarbinud viimasel aastal. Hinnanguliselt tarvitab umbes 1 protsent kõikidest täiskasvanutest kanepit iga päev või peaaegu iga päev.

Bulgaarias, Prantsusmaal ja neljas Põhjamaas (Taanis, Soomes, Rootsis, Norras) täheldatakse kanepitarbimise suurenemist.

Kaks peamist kanepitoodet Euroopa uimastiturul on kanepiürt (marihuaana) ja kanepivaik (hašiš). Euroopas tarbitav kanepiürt on kasvatatud kodus või toodud salakaubana kolmandatest riikidest. Enamik kanepivaigust imporditakse laeva või lennukiga Marokost.

Euroopas on kanepiürti konfiskeeritud kanepivaigust rohkem alates 2009. aastast ja vahe üha suureneb. Tõenäoliselt on see tingitud võimalusest kasvatada kanepiürti kodus ning see kajastub ka kanepitaimede konfiskeerimiste arvu suurenemises.

Kanepiturule on uue mõõtme andnud hiljuti turule tulnud sünteetilised kannabinoidid. Viimastel aastatel on avastatud üle 130 erineva sünteetilise kannabinoidi. Enamik neist ainetest on toodetud Hiinas. Euroopasse jõuavad kemikaalid pulbrina, mis lisatakse mõnele taimepurule ning pakendatakse müügiks nö. seaduslike uimastitena.

2013. aastal teatati Euroopa Liidus kanepi 671 000 konfiskeerimisest (431 000 olid seotud kanepiürdiga ja 240 000 kanepivaiguga). Lisaks konfiskeeriti 30 000 juhul kanepitaimi.

2013. aastal teatasid ELi riigid varajase hoiatamise süsteemi kaudu sünteetiliste kannabinoidide enam kui 10 000 konfiskeerimisest, mida on oluliselt rohkem kui 2011. aastal.

Heroiin

Kõige levinum opioid Euroopa turul on heroiin, mis pärineb peamiselt Afganistanist. Samas on heroiini tähtsus uimastiturul vähenemas. Heroiiniprobleemidega esmakordselt narkomaaniaravile pöörduvate inimeste arv on vähenenud: 2007. aastal oli see 59 000 ja 2013. aastal 23 000.

Konfiskeerimiste andmed näitavad samuti langustrende.  2013. aastal ELis konfiskeeritud heroiini kogus (5,6 tonni) oli viimase kümne aasta üks kõige väiksemaid tulemusi – pool 2002. aastal konfiskeeritud kogusest (10 tonni).

Samas suurenes ÜRO hinnangul Afganistanis tunamullu ja mullu oluliselt oopiumitootmine, mis võib tähendada heroiini kättesaadavuse suurenemist Euroopas. Lisaks avastati esimest korda peale 1970. aastaid Euroopas heroiinitööstuslaboreid.

Kuigi Euroopa Liidus on konfiskeerimiste arv vähenenud, on Türgis konfiskeeritud kogus suurenenud (2013. aastal 13,5 tonni) ning alates 2006. aastast on seal konfiskeeritud rohkem heroiini kui kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides kokku.

Kokaiin

2013. aastal teatati Euroopa Liidus kokaiini ligikaudu 78 000 konfiskeerimisest, kokku konfiskeeriti kokaiini 63 tonni. Olukord on püsinud alates 2010. aastast suhteliselt stabiilsena.

Amfetamiinid

2013. aastal teatasid Euroopa Liidu liikmesriigid amfetamiini 34 000 konfiskeerimisest koguses 6,7 tonni. Üle poole konfiskeeritud amfetamiini üldkogusest konfiskeeriti Saksamaal, Madalmaades ja Ühendkuningriigis. 2013. aastal suurenes konfiskeeritud amfetamiini kogus, mis seni oli püsinud suhteliselt stabiilne. Metamfetamiini on konfiskeeritud tunduvalt vähem ning see moodustab ligikaudu kuuendiku 2013. aastal teatatud amfetamiinide konfiskeerimistest. Nii metamfetamiini konfiskeerimiste arv kui ka konfiskeeritud kogus on alates 2002. aastast suurenenud.

Ecstasy

Sünteetiline aine MDMA (3,4-metüleendioksümetamfetamiin) sarnaneb keemiliselt amfetamiinidega, kuid selle mõju on mõneti teistsugune. Turul pakutav peamine MDMA-toode on olnud läbi aegade ecstasy-tabletid, kuigi need võivad sageli sisaldada mitmesuguseid MDMA-ga sarnaseid aineid ja muid kemikaale.

2013. aasta kohta ei ole andmeid saadud Madalmaadest ning konfiskeerimisandmed puuduvad Prantsusmaa ja Poola kohta. Madalmaad teatasid 2012. aastal 2,4 miljoni MDMA-tableti konfiskeerimisest ning kui võtta 2013. aastal aluseks sama arv, konfiskeeriti Euroopa Liidus sel aastal hinnanguliselt 4,8 miljonit MDMA-tabletti. See on ligikaudu poole rohkem kui 2009. aastal. Lisaks konfiskeeriti Türgis sama palju MDMA-d (4,4 miljonit MDMA-tabletti) kui kõikides ELi liikmesriikides kokku. See tekitab küsimuse, kas need uimastid olid mõeldud kohapeal tarbimiseks või ekspordiks Euroopa Liitu või mujale.

Allikas: Euroopa narkootikumide ja narkomaania seirekeskuse (EMCDDA) 2015. aasta aruanne.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles