Kasvav probleem: iga nädal avastatakse kaks uut uimastit

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sünteetiline hašiš, mis juba samuti keelatud ainete nimekirjas.
Sünteetiline hašiš, mis juba samuti keelatud ainete nimekirjas. Foto: Sander Ilvest

Euroopa Liidus avastati eelmisel aastal igal nädalal umbes kaks uut psühhoaktiivset ainet, mis tulevad turule nö. seaduslike uimastitena.

Tegemist on sünteetiliste uimastitega, mis on küll psühhoaktiivsed ained ning nende mõju on sarnane narkootikumide omaga, aga need ei kuulu algselt narkootiliste ja psühhotroopsete ainete nimekirja ning nende keemiline koostis erineb algainest. Seega ei ole need algselt keelatud.

Kui mõni aine levima hakkab, siis teeb näiteks Eestis ravimiamet tavaliselt ettepaneku see keelatud nimekirja panna. Ent probleem on see, et kui üks aine keelatakse, siis ilmub turule peagi sellega sarnanev uimasti, veidi muundatud molekuliga.

Mullu teatati Euroopas kokku 101 uuest ainest (2013. aastal oli see arv 81), selgub tänavusest Euroopa narkoraportist.

Kokku jälgib Euroopa narkootikumide seirekeskus nüüd enam kui 450 narkootilise aine kasutatavust, kusjuures üle poole sellest moodustavad ainuüksi viimase kolme aasta jooksul avastatud ained.

Mullu oli teatatud ainete eesotsas kaks rühma: sünteetilised katinoonid (31 ainet) ja sünteetilised kannabinoidid (30 ainet), mida müüakse sageli vastavalt stimulantide ja kanepi seaduslike aseainetena.

Euroopas on üha olulisem uimastite pakkumise ja müügi kanal internet, kus kaubeldakse nii tuntud uimastite kui ka uute psühhoaktiivsete ainetega. Seirekeskus on kokku avastanud 650 veebilehte, kus müüdi eurooplastele seaduslikke uimasteid.

Kaubeldakse elektroonilistel turgudel, kus saab kaupu ja teenuseid vahetada anonüümselt, sageli krüptovaluutas (nt bitcoin’ides).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles