IRLi aukohtu juht: tegu ei saa olla juhusliku veaga

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avo Üprus.
Avo Üprus. Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) aukohtu esimees Avo Üprus ütles, et kui erakonna Pärnumaa piirkonda on vastu võetud paarkümmend kriminaalkorras karistatud inimest, siis ei saa tegu olla juhusliku veaga.

Üprus nimetas juhtumit äärmiselt kahetsusväärseks ja tõeliselt rabavaks, lubas edastada teema aukohtu praegustele liikmetele ja puudutada seda ka laupäeval oma suurkogu sõnavõtus.

Tema kinnitusel tuleb kriminaalkorras karistatud liikmed kiiremas korras erakonnast välja heita ja tuua nende soovitajad aukohtu ette. «Et aukohus tervikuna saaks juhtumit menetleda, selleks me peaks kohtuma asjaosalistega, see paraku pole selle lühikese aja jooksul võimalik,» ütles Üprus, kelle sõnul asub juhtumiga tegelema aukohtu laupäeval valitav uus koosseis.

Üprus märkis, et kuigi enne erakonna eelmiseid suurkogusid on uusi liikmeid samuti vastu võetud rohkem kui vahepealsetel perioodidel, ei ole niisugust skandaali olnud. Liikmete üldist vastuvõtmist on varem käsitlenud ka aukohus.

«Meie seisukoht on see, et peab olema reglementeeritud, millal uute liikmete vastuvõtmine enne suurüritusi, kus on hääletused, ära lõpetatakse. Selline otsus on ka nii Tallinna piirkonnas kui eestseisuses eelmise suurkogu eel tehtud, nii et seda peavad järgima kõik,» ütles ja lisas, et selle otsuse järgi peab liikmete vastuvõtmine olema lõppenud kaks nädalat enne suurkogu.

Seega pidanuks liikmete vastuvõtmine seekordse, laupäeval toimuva suurkogu eel lõppema 23. mail. Samas on Postimees tuvastanud juba 16 IRLi liiget, kes on vastu võetud kas 26. või 27. mail.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles Postimehele, et otsuse kohaselt suletakse liikmete nimekiri siiski mitte 14, vaid 10 päeva enne suurkogu. Küll pidas ta vajalikuks üle vaadata, kuidas muuta korda veelgi jäigemaks. «Erakonna organisatsioon põhineb heausksel eeldusel, et isikud neid reegleid täidavad. Kui isikud neid reegleid moonutavad ja erakonna mainet kahjustavad, siis erakonna vastus saab olla selline, et ta ei tolereeri seda,» lisas ta.

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et IRLiga on erakonna suurkogu eel liitunud palju uusi liikmeid, kelle hulgas on hulk kriminaale, ainuüksi Pärnu piirkonnas on IRLiga liitunud vähemalt 17 inimest, kes on millegi eest kriminaalkorras karistatud.

Ka 2012. aastal arvas IRL erakonnast välja kaheksa kriminaalkorras karistatud inimest, kes samuti võeti erakonda vastu vahetult enne suurkogu.

Erakond sattus skandaali keskele ka aasta hiljem, kui ETV saade «Pealtnägija» avalikustas, kuidas IRLi kuuluv Paul Kärberg sundis erakonda astuma kaluri, et too käiks partei suurkogul ja hääletaks erakonna sisevalimisel nii, nagu vaja. «Pealtnägija» leidis IRLi suurkogul osalejate nimekirjas koos Kärberiga 46 inimest, kes olid kas tema lähedased või tema firmade töötajad.

Kuigi Kärberg teatas 2013. aasta märtsis, et astus erakonnast välja, kuulub ta mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri andmetel siiani IRLi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles