IRL viskas 21 liiget erakonnast välja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi suurkogu.
IRLi suurkogu. Foto: Andres Haabu

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) eestseisus otsustas täna erakonnast välja arvata 21 hiljuti erakonnaga liitunud inimest, kelle kohta selgus, et nad on kriminaalkorras karistatud; sama saatus võib oodata ka nende erakonda toomist mahitanud inimesi.

Erakond teatas, et seoses tänases Päevalehes ilmunud asjaoludega arvatakse erakonnast välja Aigar Plaum, Ants Allikas, Edgar Mengel, Egert Põldman, Fredi Oks, Jaan Tammann, Jaanus Pinn, Kalev Ojamäe, Karl Heinla, Karli Kannel, Kaspar Pirs, Kert Talts, Madis Pärtel, Maris Teearu, Rain Jõepera, Toomas Lember ja Veiko Raa, kes kuulusid Pärnumaa piirkonda. Tallinna piirkonnast heideti välja Joonas Laanela, Roman Naumov ja Silver Kreek ning Võrumaa piirkonnast Kaido Aasmaa.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles Postimehele, et palus üle kontrollida ka kõigi teiste erakonnaga hiljaaegu liitunute tausta. «Ma loodan, et lähiajal see töö tehakse ära ja loomulikult sellisel juhul, kui seal peaks veel midagi sarnast olema, siis otsus on jälle ühene,» ütles ta.

Reinsalu sõnul koguneb juba täna õhtul ka IRLi aukohus, et kuulata ära asjaosaliste seisukohad ja teha eestseisusele oma ettepanekud. Tema kinnitusel peab erakond ühese hinnangu andma ka nende suhtes, kes on kriminaalkaristusega inimeste erakonda toomist mahitanud. «Nendel inimestel ei saa olla kohta IRLi ridades,» ütles ta.

Aukohus peab Reinsalu sõnul ära kuulama nii kriminaalkaristusega inimesi vastu võtnud piirkondade esindajad kui ka näiteks avaldusi edastanud Sander Kilgi ja noortekogu juhi Linda Eichleri, kes tema sõnul on ühe juhtumi puhul olnud soovitaja. Kui aukohus on oma ettepanekud teinud, peaks juba enne laupäevast suurkogu kokku tulema IRLi eestseisus.

«Küsimus on selles, et see on väga suur mainekahju ühele organisatsioonile. On selge, et selle mainekahju eest ühtpidi vastutavad need inimesed, kes meie põhikirja rikkudes on liikmeks saanud, teistpidi vastutavad selle mainekahju eest ka inimesed, kes on neid kas siis ärgitanud erakonnaga liituma või teinud selle võimalikuks. Selle eest peavad need inimesed vastutust kandma,» kinnitas Reinsalu.

IRLi põhikirja kohaselt võib eestseisus liikme erakonnast välja arvata muu hulgas juhul, kui ta on süüdi mõistetud kriminaalkuriteos või oluliselt kahjustanud erakonna mainet.

«Kriminaalide arv IRLis on väga minimaalne, kui seal ühtegi on,» kommenteeris teemat IRLi eestseisuse liige, keskkonnaminister Marko Pomerants valitsuse pressikonverentsil. «Aga ma mürki küll ei võta, et meie ligi 10 000 inimese hulgas ei ole ühtegi inimest, kellel ei oleks korrakaitseorganitega probleeme olnud ja võib-olla ka kehtivat karistust. Aga ma taunin seda ja enne erakonna suurkogu igasugune manöövrite korraldamine on kuradist.»

Eesti Päevaleht kirjutas täna, et IRLiga on erakonna suurkogu eel liitunud palju uusi liikmeid, kelle hulgas on hulk kriminaale, ainuüksi Pärnu piirkonnas on IRLiga liitunud vähemalt 17 inimest, kes on millegi eest kriminaalkorras karistatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles