Kriminaalide liitumisega seotud Sander Kilk lahkus IRList

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) teatel astus kriminaalkorras karistatud inimeste erakonda toomisega seotud Sander Kilk parteist välja.

IRLi pressiesindaja ütles Postimehele, et erakonna Pärnumaa piirkonna esimees Andres Metsoja vestles täna Sander Kilgiga seoses kriminaalide erakonda toomisega. «Sander Kilk tunnistas oma viga ning lahkub IRList,» ütles ta.

«Juhtunu selgituseks ütlen, et liitusin erakonnaga mõned aastad tagasi, kuna tundsin, et see erakond on Eestis kõige tolereerivam ja suurema sooviga asju ära teha,» märkis Kilk Postimehele saadetud kommentaaris.

Ta väitis, et kui mõni aeg tagasi tuli välja uudis, et erakonna juhiks kandideerib Margus Tsahkna, kes on ülimalt sümpaatne inimene mitte ainult tema, vaid ka paljude teiste pärnakate silmis, otsustasid paljud inimesed tema üllatuseks Tsahkna toetuseks liituda ka erakonnaga ja toetada just teda esimehe kandidaadina.

«Seda tehes ei kujutanud inimesed ilmselt ette, et nende minevik kistakse sedamoodi avalikkuse ette. Mul on ausalt öeldes häbi inimeste ees, kes soovisid alustada uut elu (ja on seda juba teinud aastaid ja aastaid tagasi). Paljudel on oma pere ja  lapsed. Nooruses tehtud vigade eest seejuures karistus kätte saadud ja kantud,» märkis Kilk.

Kilk kinnitas, et teab vaid ühte inimest liitunute nimekirjas ja kindlasti ei olnud ta teadlik ei selle inimese ega kellegi teise minevikus toime pandud seaduserikkumistest, seega ei oska ta ka üksikjuhtumeid kommenteerida, vaid üldiselt teemal kaasa rääkida.

«Samas tekib küsimus, et kui inimene on seaduses nähtud korras kandnud oma karistuse, kas siis kunagi tuleb ka aeg kui nende vead ka andestatakse, või tiritakse elus eksinute nimed veel 50 aastat pärast eksimust avalikkuse ette? Nende inimeste täna (maikuus) tehtud viga oli vaid see, et soovisid natukene aktiivsust üles näidata,» leidis Kilk.

«Ja miks andestatakse vaid osadele meie seast meie tehtud eksimused, nagu andestati minu sõbrale Margus Tsahknale tema tehtud viga, mida ta ise kirjeldas kui «tavalist suveõhtut sõpradega»?» küsis ta.

Mittetulundusühingute ja sihtasutuste registri andmetel kuulus Kilk IRLi alates 2013. aasta 6. juunist kuni tänaseni.

Pärnumaa piirkonna esimehe Andres Metsoja sõnul on täna avalikuks saanud kriminaalide värbamine IRLile erakordselt suurt kahju tegev juhtum ning erakond peab tõsiselt mõtlema, kuidas muuta oma sisemist toimimist.

IRLi eestseisus otsustas täna erakonnast välja arvata 21 hiljuti erakonnaga liitunud inimesed, kelle kohta selgus, et nad on kriminaalkorras karistatud, sama saatus võib oodata ka nende erakonda toomist mahitanud inimesi.

Erakond teatas, et seoses tänases Päevalehes ilmunud asjaoludega arvatakse erakonnast välja Joonas Laanela, Kert Talts, Egert Põldman, Toomas Lember, Jaanus Pinn, Roman Naumov, Maris Teearu, Kalev Ojamäe, Karl Heinla, Ants Allikas, Jaan Tammann, Veiko Raa, Kaido Aasmaa, Rain Jõepera, Silver Kreek, Madis Pärtel, Edgar Mengel, Aigar Plaum, Kaspar Pirs, Karli Kannel ja Fredi Oks.

IRLi esimees Urmas Reinsalu ütles Postimehele, et palus üle kontrollida ka kõigi teiste erakonnaga hiljaaegu liitunute tausta. «Ma loodan, et lähiajal see töö tehakse ära ja loomulikult sellisel juhul, kui seal peaks veel midagi sarnast olema, siis otsus on jälle ühene,» ütles ta.

Reinsalu sõnul koguneb juba täna õhtul ka IRLi aukohus, et kuulata ära asjaosaliste seisukohad ja teha eestseisusele oma ettepanekud. Tema kinnitusel peab erakond ühese hinnangu andma ka nende suhtes, kes on kriminaalkaristusega inimeste erakonda toomist mahitanud. «Nendel inimestel ei saa olla kohta IRLi ridades,» ütles ta.

Aukohus peab Reinsalu sõnul ära kuulama nii kriminaalkaristusega inimesi vastu võtnud piirkondade esindajad kui ka näiteks avaldusi edastanud Sander Kilgi ja noortekogu juhi Linda Eichleri, kes tema sõnul on ühe juhtumi puhul olnud soovitaja. Kui aukohus on oma ettepanekud teinud, peaks juba enne laupäevast suurkogu kokku tulema IRLi eestseisus.

«Küsimus on selles, et see on väga suur mainekahju ühele organisatsioonile. On selge, et selle mainekahju eest ühtpidi vastutavad need inimesed, kes meie põhikirja rikkudes on liikmeks saanud, teistpidi vastutavad selle mainekahju eest ka inimesed, kes on neid kas siis ärgitanud erakonnaga liituma või teinud selle võimalikuks. Selle eest peavad need inimesed vastutust kandma,» kinnitas Reinsalu.

IRLi põhikirja kohaselt võib eestseisus liikme erakonnast välja arvata muu hulgas juhul, kui ta on süüdi mõistetud kriminaalkuriteos või oluliselt kahjustanud erakonna mainet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles