Tsahkna: minu vastu üritatakse võidelda vahendeid valimata

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna
Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna Foto: Peeter Langovits

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimeheks pürgiv Margus Tsahkna ütles täna 21 liikme väljaviskamisega päädinud skandaali kommenteerides, et tema plaanitavad muudatused erakonna sisedemokraatias on muutunud ohtlikuks inimestele, kes on võimu nimel kasutanud ebaausaid võtteid.

Tsahkna sõnul on kahetsusväärne, et erakonna sisevalimised on muutumas väärituks mudaloopimiseks, mille tulemusel kahjustub kogu erakonna maine. «Ma ei kavatse selles osaleda. Minule on toimuv tõestuseks, et põhimõtted ja väärtused, mida olen lubanud erakonna esimeheks valituna ellu viia, on otseseks ohuks inimestele, kes on võimu nimel kasutanud ebaausaid võtteid. Need võtted ei pärine väärtustemaailmast,» ütles Tsahkna, kelle tõmbas skandaali täna erakonnast välja astunud Sander Kilk, kui nimetas äsjaseid liitunuid Tsahkna toetajateks.

Tsahkna märkis, et on lubanud teha põhimõttelisi muudatusi erakonna sisedemokraatias, et tagada aus ja avatud erakonna juhtimine. «Seepärast olen muutunud ohtlikuks ja minu vastu üritatakse võidelda vahendeid valimata. Tahan neile inimestele öelda, et see mind ei peata. Mind erakonna esimeheks esitanud erakonnakaaslased eesotsas Tunne Kelamiga toetavad mind ning see annab usku minna edasi,» ütles ta Postimehele.

Tema hinnangul peab IRL praegu meelde tuletama aastatetagust lubadust «Plats puhtaks!» «Just sellest põhimõttest kavatsen lähtuda, et esimeheks valituna puhastada erakond ebaausatest ning erakonna usaldust kahjustavatest võtetest. Pean oma ülesandeks taastada liikmete usk erakonda, siis saame küsida ka usaldust Eesti inimestelt,» märkis ta.

IRLi eestseisus otsustas täna erakonnast välja arvata 21 hiljuti erakonnaga liitunud inimest, kelle kohta selgus, et nad on kriminaalkorras karistatud, sama saatus võib oodata ka nende erakonda toomist mahitanud inimesi.

Erakond teatas, et seoses tänases Päevalehes ilmunud asjaoludega arvati erakonnast välja Aigar Plaum, Ants Allikas, Edgar Mengel, Egert Põldman, Fredi Oks, Jaan Tammann, Jaanus Pinn, Kalev Ojamäe, Karl Heinla, Karli Kannel, Kaspar Pirs, Kert Talts, Madis Pärtel, Maris Teearu, Rain Jõepera, Toomas Lember ja Veiko Raa, kes kuulusid Pärnumaa piirkonda. Tallinna piirkonnast heideti välja Joonas Laanela, Roman Naumov ja Silver Kreek ning Võrumaa piirkonnast Kaido Aasmaa.

IRLi praegune esimees Urmas Reinsalu ütles Postimehele, et palus üle kontrollida ka kõigi teiste erakonnaga hiljaaegu liitunute tausta. «Ma loodan, et lähiajal see töö tehakse ära ja loomulikult sellisel juhul, kui seal peaks veel midagi sarnast olema, siis otsus on jälle ühene,» ütles ta.

Reinsalu sõnul koguneb juba täna õhtul ka IRLi aukohus, et kuulata ära asjaosaliste seisukohad ja teha eestseisusele oma ettepanekud. Tema kinnitusel peab erakond ühese hinnangu andma ka nende suhtes, kes on kriminaalkaristusega inimeste erakonda toomist mahitanud. «Nendel inimestel ei saa olla kohta IRLi ridades,» ütles ta.

Aukohus peab Reinsalu sõnul ära kuulama nii kriminaalkaristusega inimesi vastu võtnud piirkondade esindajad kui ka näiteks avaldusi edastanud Sander Kilgi ja noortekogu juhi Linda Eichleri, kes tema sõnul on ühe juhtumi puhul olnud soovitaja. Kui aukohus on oma ettepanekud teinud, peaks juba enne laupäevast suurkogu kokku tulema IRLi eestseisus.

Kilk astus täna pärast Pärnumaa piirkonna esimehe Andres Metsojaga vestlemist erakonnast ise välja. Ta väitis, et kui mõni aeg tagasi tuli välja uudis, et erakonna juhiks kandideerib Tsahkna, otsustasid paljud inimesed tema toetuseks erakonnaga liituda. «Seda tehes ei kujutanud inimesed ilmselt ette, et nende minevik kistakse sedamoodi avalikkuse ette. Mul on ausalt öeldes häbi inimeste ees, kes soovisid alustada uut elu (ja on seda juba teinud aastaid ja aastaid tagasi). Paljudel on oma pere ja  lapsed. Nooruses tehtud vigade eest seejuures karistus kätte saadud ja kantud,» märkis Kilk Postimehele saadetud teates.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles