Saakašvili: meil on tõendid agressioonist

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia president Mihheil Saakašvili näitab kokkulepet, milles Venemaa lubab viia oma väed välja puhvertsoonidest separatistlike provintside ümber.
Gruusia president Mihheil Saakašvili näitab kokkulepet, milles Venemaa lubab viia oma väed välja puhvertsoonidest separatistlike provintside ümber. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Gruusia president Mihheil Saakašvili teatas eile hilisõhtul toimunud pressikonverentsil, et tema riik ei alustanud sõda Lõuna-Osseetias ega langenud ka mingisugusesse Moskvast seatud lõksu, vaid vastas võõrvägede sissetungile.

Saakašvili märkis, et ta andis eilsel kohtumisel oma Prantsuse kolleegile Nicolas Sarkozyle ja Euroopa Komisjoni juhile  José Manuel Barroso üle «väga kindlad tõendid» juhtunu kohta, vahendas Gruusia portaal Civil.ge.

«Ma tean, et inimesed on küsinud, kes alustas vaenutegevust?,» märkis Saakašvili hiljem ajakirjanike ees. «Igaüks teab nüüd, et [süüdistused] genotsiidis olid võltsitud, seal ei olnud mingit genotsiidi,» kinnitas president viidates Vene poole süüdistustele, nagu oleks Gruusia teinud etnilist puhastust Lõuna-Osseetias.

«Ma esitasin president Sarkozyle ja president Barrosole ja Javier Solanale minu arust väga tugevad tõendid, et grusiinid vastasid laiaulatuslikule Vene invasioonile enne vaenutegevuse algust,» kinnitas ta, laskumata detailidesse. «Me võime seda tõestada, need on väga kindlad tõendid ning te saate seda ise hinnata.»

Saakašvili sõnul peaks nüüd ära jääma spekulatsioonid, kas Gruusia alustas sõda või kas Gruusia langes Vene lõksu. «Me ei langenud lõksu, me ei alustanud seda. Nemad alustasid seda, nemad tungisid meile sisse klassikalisel 19. ja 20. sajandi moel ning kahjuks juhtus see taas 21. sajandil,» tõdes ta.

Gruusia president kinnitas, et ta on nõus rahvusvahelise uurimisega sõjani viinud põhjuste väljaselgitamiseks. «Uurima on teretulnud iga rahvusvaheline komisjon,» rõhutas ta hiljem, pärast pressikonverentsi lõppu.

«Me oleme tõsise rahvusvahelise juurdluse poolt… ma olen kuulnud, et välisminister Steinmeier on sellest rääkinud. Mina olin esimene, kes ütles, et me tahame maksimaalset läbipaistvust, me oleme läbipaistvuse poolt,» kinnitas Saakašvili.

Vene Föderatsiooni relvajõudude kindralstaabis teatas omakorda täna, et ka seal on dokumenteeritud tõendeid, mis kinnitavat Gruusia ammuseid plaane rünnata Lõuna-Osseetiat, vahendas Interfax.

«Meie andmetel töötati detailseid plaane nende kahe vabariigi vallutamiseks välja vähemalt kaks aastat,» ütles kindralstaabi asejuht Anatoli Nogovitsõn valitsuse hääletorule Rossiiskaja Gazeta.

«Seejuures mängisid gruusia sõdurid läbi mitte ainult oma tegevuse erinevaid versioone, vaid uurisid ka vastulöökide võimalusi,» lisas kindral, kelle väitel olevat Gruusia vägedel sissetungi Lõuna-Osseetiasse ette valmistada aidanud välismaised instruktorid, muu hulgas ka  Ameerika Ühendriikidest.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles