«Välismääraja»: Läti valimistulemus on positiivne

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uudisteagentuuri BNS juht Anvar Samost.
Uudisteagentuuri BNS juht Anvar Samost. Foto: SCANPIX

Kuku raadio saates «Välismääraja» arutlesid saatejuht Kadri Liik, riigikogu liige Marko Mihkelson ja uudisteagentuuri Baltic News Service (BNS) juht Anvar Samost eile Lätis toimunud valimiste üle.

Samost nimetas paremtsentristliku valimisliidu Ühtsus (Vienotība) võitu hämmastavaks, tuues välja asjaolu, et kolmest parteist koosnev koalitsioon kogus umbes 55 protsenti valijate häältest. Seejuures pidas Samost veelgi üllatuslikumaks peaminister Valdis Dombrovskise suurt populaarsust.

Isamaa ja Res Publica liitu kuuluva parlamendiliikme Mihkelsoni hinnangul tähendab Venemaa poole vaatava Koosmeele Keskuse (Saskaņas Centrs) valimiskaotus paremjõududele seda, et lätlased toetavad riigi jätkuvat ja sügavamat integreerumist Euroopaga.

«Läti on jõudnud valiku ette, kas jätkata 90ndate alguses valitud läänesuunalist kurssi või hakata rohkem vaatama ida poole. See seis kujunes mitme aasta jooksul ja Läti poliitiline maastik on tugevasti lõhestatud,» leidis Mihkelson.

Euroopa Liidu asjade komisjoni ja väliskomisjoni liikme hinnangul on pärast neid valimisi Läti parlamendis kasvanud Venemaa poliitiline mõjujõud. Seejuures nimetas Mihkelson Koosmeele Keskust poliitiliseks jõuks, millele on tõenäoliselt teinud panuse ka Venemaa.

Samosti sõnul on Koosmeele Keskus erinevatest erakondadest koosnev blokk, mis on parlamendis esindatud alates 2006. aastast. Tema hinnangul on Koosmeelest, Läti Sotsialistlikust Erakonnast ja Daugavpilsi Linna Erakonnast koosnev populistlik erakond võrreldav Eesti Keskerakonnaga.

Samosti arvates kujuneb oligarhina tuntud Ventspilsi linnapeast Aivars Lembergsist uue valitsuskoalitsiooni moodustamisel võtmeisik, kelle käes on niinimetatud kuldne aktsia. Lembergs juhib Roheliste ja Põllumeeste Liitu (Zaļo un Zemnieku savienība), mis kuulub samuti valitsuskoalitsiooni.

Mihkelsoni sõnul on veel vara öelda, kes uue valitsuskoalitsooni moodustavad, sest Ühtsuse kolmikliidus, kuhu kuuluvad Uus Aeg, Kodanike Liit ja Ühiskond Teistsuguse Poliitika Nimel on eriarvamused selle kohta, kellega koalitsiooni moodustada.

Mihkelson pidas üllatavaks ka madalat valimisaktiivsust, kuna valimistel andis hääle üle 62 protsendi valimisõiguslikest kodanikest, kuigi varesematel valimistel on olnud näitaja märksa kõrgem. Ühe põhjusena tõi Mihkelson välja asjaolu, et parlamendivalimistel puudub valijate register, mistõttu on keeruline hääletada neil, kes on siirdunud elama välismaale.

«Lätlastel puudub usaldus oma riigivalitsejate suhtes ja nad ei usu oma riigi tulevikku,» lisas Samost, kes põhjendas madalat aktiivsust sellega, et valitsus ja riik seisavad tavalise lätlase minapildist eemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles