Tsahkna tegi kriminaaliskandaalis erakonnale viis ettepanekut

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) uueks esimeheks pürgiv Margus Tsahkna saatis täna õhtul erakonnakaaslastele kirja, kus tegi viis ettepanekut, kuidas tagada edaspidi erakonna ausam toimimine. Postimees avaldab Tsahkna kirja täismahus.

Hea aatekaaslane! Usaldus on ainuke, mille peale saab rajada maailmavaatele ja väärtustele põhineva erakonna. Kui meil ei ole usaldust erakonnas, siis on seda võimatu taotleda ka Eesti inimestelt. Eesti on meie nägu. Meie lugu algas 1988. aastal ERSP asutamisega. Meie oleme sõnastanud iseseisvuse taastamise alused, andnud Eestile suuna Euroopasse ja NATO liikmeks ning viinud läbi põhimõttelised reformid. Ja meil on, mida kaasaegsele Eestile pakkuda tulevikuks.

Tänane Eesti Päevaleht tõi avalikkuse ette loo, mis on üheks põhjuseks usalduse kaotamisel. Liikmete massiline värbamine juhtorganite valimistulemuste mõjutamiseks ei ole esmakordne. Tänane lugu tõi selle aga välja eriti õõvastavalt.

Eestseisus otsustas täna kriminaalkorras karistatud isikud erakonnast välja arvata. See aga ei ole lahendus edaspidiseks. Peame jõudma asja tuumani, leidma üles põhjused ja nende tekitajad ning käituma otsustavalt.

On kahetsusväärne, et erakonna sisevalimised on muutumas väärituks mudaloopimiseks, mille tulemusena saab kahjustada kogu erakonna maine. Ma ei kavatse sellest osaleda.

Minule on toimuv tõestuseks, et põhimõtted ja väärtused, mida olen lubanud erakonna esimeheks valituna ellu viia, on otseseks ohuks neile, kes võimu nimel kasutavad ebaausaid võtteid.

Tahan neile öelda, et mind see ei peata. Väga paljud mind esimehe kandidaadiks esitanud erakonnakaaslased eesotsas minu kandidatuuri tõstatanud Tunne Kelami, Helir-Valdor Seederi, Marko Mihkelsoni, Kaia Iva ja teistega toetavad mind ning see annab usku minna koos edasi.

Olen lubanud teha põhimõttelisi muudatusi erakonna sisedemokraatias, et tagada aus ja avatud erakonna juhtimine.

Erakond peab käesoleval hetkel meelde tuletama meie aastatetagust lubadust «Plats puhtaks!» Just sellest põhimõttest kavatsen lähtuda, et esimeheks valituna puhastada erakond ebaausatest ning erakonna usaldust kahjustavatest võtetest. Pean oma ülesandeks taastada liikmete usk erakonda, sest ainult siis saame küsida ka usaldust Eesti inimestelt. Meil on olemas maailmavaade, väärtused ja programm, mida pakkuda. Aga seda ei saa teha, kasutades selliseid meetodeid.

Minu ettepanekud erakonna ausamaks toimimiseks on järgmised:

1. Erakonna liikmed tuleb vastu võtta piirkonna juhatuse koosolekul pärast liitujaga kohtumist. Liitujale tuleb teostada ka vajalik taustakontroll.

2. Juhtorganite valimised viia üle delegaatide süsteemile. Delegaadid valitakse piirkonna üldkogude poolt. Sellega tagame piirkondade otsustuskaalu suurenemise, läbipaistva otsustusprotsessi ning massihäältega manipuleerimise lõppemise.

3. Eestseisuse valimistel oleks igal delegaadil üks hääl, et lõhkuda nn valimisplokkide vahelised diilitamised.

4. Eestseisuse koosseisu tuleb vähendada seniselt 24-lt liikmelt 12-ni. See muudab eestseisuse töövõimeliseks otsustusorganiks ning tagab konkreetsema vastutuse.

5. Piirkondade rolli otsuste langetamisel tuleb oluliselt suurendada. Nii valimisnimekirjade koostamisel kui ka poliitiliste küsimuste arutamisel.

6. Erakonna sisekommunikatsiooni tuleb parandada.

Ootan ka teie ettepanekuid, kuidas erakonnaga edasi minna. Oma mõtted palun saatke margus.tsahkna@irl.ee.

Palun kõiki osalema 6. juunil meie suurkogul, et välistada valimiste manipulatsioone ning tagada legitiimsed ning usaldusväärsed juhtorganite valimised. Sellest võidab Eesti ja ka meie erakond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles