Mihkelson: IRLi suurim probleem on senine juhtimine

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Mihkelson
Marko Mihkelson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) homsel suurkogul aseesimeheks pürgiva Marko Mihkelsoni sõnul on suur läbikukkumine riigikogu valimistel ning erakonnasisest usaldust lõhkuvad sisemanipulatsioonid viinud IRLi maine väga ohtlikkusse madalseisu, kõige olulisemaks probleemiks peab ta seejuures erakonna senist juhtimist.

Mihkelson kirjutas täna oma blogis, et IRLil ei ole kuigi lihtsad ajad. «Nii riigikogu valimised kui sellel nädalal Pärnus lahvatanud liikmehõive skandaal on andnud selge signaali – me vajame väga põhjalikku sisemist muutust,» märkis ta ning lisas, et muutus ja uus algus peavad sündima juba homsel suurkogul. Vastasel juhul võivad meedia karmid prognoosid tema sõnul ka tõeks osutuda.

Mihkelsoni sõnul on suur läbikukkumine riigikogu valimistel ja erakonnasisest usaldust lõhkuvad sisemanipulatsioonid viinud IRLi maine väga ohtlikkusse madalseisu. «Põhjuseid on kindlasti erinevaid, kuid mina pean kõige olulisemaks probleemiks erakonna senist juhtimist. Kuidas saab usutavalt rääkida avatusest, demokraatiast ja Eestit edasiviivatest sammudest erakond, kus otsuste tegemine on sageli olnud arusaamatu, kus võimust hoitakse kümne küünega kinni ning kus üksikute seas levib arvamus, et nad on asendamatud. Samas, kus meil on erakonnas kümneid ja sadu väga tuntud ja andekaid inimesi kõige erinevamatelt elualadelt,» märkis ta.

Tema sõnul pole IRL siinkohal küll suur erand. «Paslik on meelde tuletada, et sarnaseid probleeme on viimase aja avalikes debattides ilmnenud ka teiste Eesti erakondade sisekaemustes. Näib, et meie poliitilises keskkonnas on saabunud uue korrastumise aeg. See on hea,» kirjutas Mihkelson, kelle sõnul on demokraatlikult eduka koosluse üks peamisi tunnusjooni arvamuste pidev konkurents, mis on alus ka eduka ja tulevikku vaatava ning Eestile olulisi otsuseid pakkuva ja neid elluviiva erakonna toimimisele.

Kuidas saab usutavalt rääkida avatusest, demokraatiast ja Eestit edasiviivatest sammudest erakond, kus otsuste tegemine on sageli olnud arusaamatu, kus võimust hoitakse kümne küünega kinni ning kus üksikute seas levib arvamus, et nad on asendamatud.

«Vaadakem üksteisele otsa – kas meie silmis on täna piisavalt sära ja positiivset teotahtelisust? Kas meie sõbrad ja tuttavad on uhked IRLi üle? Paljudel on täna suured kõhklused,» nentis ta.

Samas avaldas Mihkelson veendumust, et avatud ja uuendusliku meelega ning tulevikku suunatud paremtsentristlik erakond on Eestile just praegu ja ka tulevikus oluliseks sisemiseks tugisambaks.

«Meie senine tee alates Mart Laari esimesest valitsusest on näidanud, et oskame isamaad kaitsta ning seista suurte reformide läbiviimise eest. Täna peame oma valijatele ning kõhklevatele toetajatele ütlema: Eesti ei saa Isamaata! Eesti ees on keerukad väljakutsed nii julgeoleku tugevdamisel, riigi reformimisel kui majanduse elavdamisel. Kõigis nendes küsimustes on uueneval IRLil anda oma panus,» kirjutas ta.

Tema sõnul on näiteks Margus Tsahkna ja Tõnis Palts homse suurkogu eel välja käinud mitmeid häid ideid, kuidas muuta erakonna juhtimist kaasavamaks ja avatumaks. «Samas ei aita meid ükski põhikirja muudatus, kui me ise ei muuda oma poliitilist käitumiskultuuri. Uuel esimehel saab olema erakordne vastutus seda tööd tehes. Ja siin on aeg armutu,» ütles Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles