Saksa telekanal: Eesti rahvusuimasti fentanüül on kui viitsütikuga pomm

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saksa telekanal ARD nimetas fentanüüli Eesti rahvusuimastiks, mis on viinud riigi kõige suurema HIV-positiivsete osakaaluga maaks Euroopas.

ARD märkis, et kaks kolmandikku HIV-positiivseid on alla 25-aastased noored ning viiruse leviku peamine põhjus on räpaste süstalde kasutamine Eesti rahvusuimasti fentanüüli manustamiseks. ARD lisas, et fentanüüli lai levik on Eesti uimastiturult heroiini peaaegu välja tõrjunud.

Aastate jooksul on Eestis HI-viirus diagnoositud 9122 inimesel, sealhulgas aids 443 inimesel.

Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse endine juht, praegune Lääne prefekt Kaido Kõplas ütles telekanalile, et ainuüksi Tallinnas on umbes 10 000 fentanüülisõltlast. Kõplas lisas, et fentanüüli laialdasele levikule aitab kaasa ka see, et lisaks süstimisele saab fentanüüli tarvitada ka suitsetades.

ARD klipis saab sõna ka kirjanik ja veebiportaali Nihilist.fm juht Kaur Kender, keda kanal nimetab uimastisõltlaste abistajaks.

«Paljud sõltlased on ise Nihilistis kirjutanud, mida tähendab elada igapäevaselt sellise sõltuvusega.  Me oleme teinud intervjuusid prostituutidega, kes peavad ennast müüma, et oma sõltuvust igapäevaselt finantseerida,» rääkis Kender.

Kenderi sõnul on uimastiprobleemi põhjus seadustes. «Sõltlasi on võimalik aidata alles siis, kui seadusandjad näevad nende probleemi meditsiinilisena, mitte kriminaalsena,» ütles ta.

ARD tegi intervjuu ka 24-aastase Tallinnas elava uimastisõltlase Karliga, kelle sõnul oli tal esimene kokkupuude mõnuainetega 12-aastasena. «Olin seltskonnas, kus suuremad poisid suitsetasid kanepit. Tahtsin ka proovida ja nad andsid mulle ka. Esimesed paar aastat suitsetasin kanepit, siis proovisin fentanüüli, mille tarvitamine kujunes igapäevaseks,» rääkis Karl.

Karli sõnul ei teadnud tema vanemad uimastitarvitamisest midagi. Ema sai sellest teada alles siis, kui ta leidis juhuslikult süstla. Karl oli siis 19-aastane. Noormees on saanud uimasteid süstides HI-viiruse, kuid tänu ravimitele on ta suutnu viirust kontrolli all hoida.

Fentanüül on heroiinist sadu kordi kangem sünteetiline uimasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles