Pentus-Rosimannus sõidab USAsse visiidile

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus-Rosimannus.
Keit Pentus-Rosimannus. Foto: JENSEN / SIPA

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus sõidab täna visiidile Ameerika Ühendriikidesse. 

Välisminister külastab Washingtoni, kus ta kohtub USA asevälisminister Anthony Blinkeniga, esineb Euroopa Poliitikaanalüüsi Keskuses julgeolekupoliitika ekspertidele ja osaleb julgeolekupoliitikale keskenduval arutelul Ameerika Ühendriikide mõttekodade esindajatega.

New Yorgis on välisministril kavas kohtumine väliseesti kogukonna esindajatega, New Yorgi Eesti Haridusseltsi Eesti Kooli esindajatega, lisaks mitmed kohtumised ÜRO esindajatega. Välisminister viibib Washingtonis ja New Yorgis 6.-10. juunini.

Kohtumisel Washingtonis USA asevälisminister Anthony Blinkeniga keskendutakse olulistele julgeolekuküsimustele seoses Ukraina ja Venemaaga, samuti arutatakse regionaalset energia- ja küberjulgeolekut. Kohtumise eesmärk on tänada USA-d panuse eest Eesti ja Balti regiooni julgeoleku kindlustamisel. 

Lisaks on välisministril Washingtonis kavas kohtumises poliitikakujundamises aktiivselt osalevate mõttekodade esindajatega.

9. ja 10. juunil viibib välisminister New Yorgis, kus ta kohtub ÜRO peasekretäri asetäitja Jan Eliasson’i ja ÜRO poliitikaküsimuste asepeasekretär Jeffrey Feltman’iga. Kohtumistel arutatakse poliitilist olukorda Ukrainas, Liibüas ja Süürias, samuti tulevad kõne alla teised ÜRO kontekstis olulised teemad nagu kestliku arengu eesmärgid, ÜRO julgeolekunõukogu reform, kontseptsioon «kohustus kaitsta» ja rahuvalve.

Lisaks kohtub välisminister New Yorgis ÜRO peasekretäri eriesindaja lastest relvakonfliktides Leila Zerrougoui’ga ning kavas on kohtumised ÜRO Lastefondi tegevdirektori Antony Lake’i ja ÜRO humanitaarabikoordinaatori asetäitja Kyung-wha Kang´iga. Välisminister peab ka kõne puuetega inimeste õiguste konventsiooni osalisriikide 8. konverentsil ning taasavab 1995. aastal ÜROle kingitud Anu Raua skulptuuri «Emapuu». Eesti kandideerib ÜRO julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks 2020-2021 aastal.

Välisminister naaseb Eestisse 11. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles