Pihkva kohus pikendas Kohvri vahi all hoidmise aega 8. augustini

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Venemaa Pihkva oblastikohus pikendas esmaspäeval kaitsepolitseiniku Eston Kohvri vahi all hoidmise tähtaega 8. augustini, varasemalt oli see tähtaeg 4. august.

Pihkva kohus tuvastas esmaspäeval alanud protsessil Eestist röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri süüasjas rikkumisi ja saatis kaasuse tagasi prokuratuuri.

Kohus otsustas tagastada süüasja materjalid Venemaa peaprokuratuurile, et eemaldada sellest rikkumised, mis takistavad süüasja sisulist läbivaatamist, märkis Pihkva oblastikohus.

Kohvri advokaat Jevgeni Aksjonov ütles Postimehele, et Eston Kohver viiakse tagasi Moskvasse, sest vaja on teha «lisamenetlustoiminguid». Aksjonovi sõnul jätkub kohtuprotsess Pihkvas augustis.

Aksjonovi sõnul seisneb tema kaitse selles, et Kohvrile määrataks võimalikult minimaalne vanglakaristus. Miinimum olevat aga kümmekond aastat.

Ka selgus, et Kohver võib oma perega kohtuda, kuid väidetavalt pole taotlust selleks veel rahuldatud.

Kohtuprotsessi alguses lubati istungitesaali ka ajakirjanikud. Fotograafidel lubati pildistada üldplaanis kohtunikku. Eston Kohvri juhatasid kohtusaali neli maskides eriteenistuslast, keda fotograafidel pildistada ei lubatud.

Kinniste uste taga peetud istungil oli esmaspäeval süüasja arutav kohtunik Larissa Bobrova.

Pihkvas viibiva Postimehe ajakirjaniku sõnul oli Eston Kohver kohtusaalis enne istungi algust rahulik ja ei lasknud ennast väliselt häirida. Saali lubatud ajakirjanike poole vaatas ta vaid ühe korra.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul tuleb Kohvri kohtumenetluse puhul meeles pidada, et see ei ole tegelik ja tõsiseltvõetav kohtuprotsess.

«Eston Kohveri röövimise järel on püütud algusest peale luua teadlikult palju segadusttekitavat müra, millega püütakse Venemaa poolt ähmastada tegelikult möödunud aasta 5. septembril juhtunut. Eesti kaitsepolitseinikult võeti jõuga vabadus Eesti Vabariigi territooriumilt FSB poolt ja teda hoitakse jätkuvalt õigusvastaselt kinni Venemaal. Tegu on tõsise rahvusvahelise õiguse rikkumisega ja see on lubamatu,» ütles välisminister.

Pentus-Rosimannus kinnitas, et Eesti jätkab aktiivselt kõikide diplomaatiliste võimaluste kasutamist, et hoida Eston Kohveri küsimuses survet nii rahvusvahelisel tasandil kui ka kahepoolses suhtluses. 

Samuti on oluline, et Eesti konsul saaks jätkata Eston Kohvriga regulaarseid kohtumisi, et teda toetada ning et tal oleks usaldusväärne kanal suhtlemiseks. Viimati kohtus konsul Eston Kohvriga 29. mail, et rääkida tema kinnipidamisega seonduvast ning kinnitada talle, et Eesti ametiasutused teevad jätkuvalt kõik, et ta vabastataks ja koju pääseks.

Möödunud nädalal pikendas kohus Kohvri vahi all hoidmise tähtaega 4. augustini ja pani paika, et süüasja kohtulik uurimine algab kinniste uste taga 8. juunil. Kohvrile on esitatud süüdistus spionaažis, illegaalses piiriületuses, relva omamises ja selle salakaubaveos.

Eesti kaitsepolitsei teatas mullu 5. septembri õhtul, et sama päeva hommikul kella 9 ajal võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud relva ähvardusel vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitsei ametnikult ja viisid ta endaga üle piiri Venemaale. Vahejuhtum leidis aset Luhamaa piiripunkti läheduses Võrumaal Meremäel.

Kaitsepolitseinik Eston Kohver viidi füüsilist jõudu kasutades ja relva ähvardusel Venemaale. Inimröövile eelnes seejuures Venemaa suunalt operatiivraadioside segamine ja suitsugranaadi kasutamine. Sestpeale on Kohvrit hoitud Moskva Lefortovo vanglas, nüüd aga toodi ta Pihkvasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles