Ligi segadusest TTÜs: ministri sekkumine ei tule kõne alla

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haridusminister Jürgen Ligi.
Haridusminister Jürgen Ligi. Foto: Mihkel Maripuu

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi (RE) välistab võimaluse, et ta ise sekkuks Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) palju kõneainet tekitanud rektori valimisse.

«Olukord on piinlik, ent ülikool on sõltumatu ja ministri sekkumine rektori valimisse ei tule kõne alla,» ütles Ligi Postimehele. Ta lisas, et tahab näha haldusalas töörahu ning TTÜ-le tugevat ja akadeemiliselt kaalukat juhti, ent ta ei saa öelda, kes see peaks olema.

«Konfliktne lahendus ei pruugi rahule viia, aga salajase hääletuse tulemuse vaidlustamise puhul pole paraku ei salajasust ega rahu. Tuleb loota, et ekspertiis annab nüüd vastused ning konflikti pole keegi seadnud eesmärgiks,» sõnas minister.

3. juunil sai TTÜ rektori valimise komisjon kuratooriumi neljalt liikmelt avalduse kontrollida rektori valimise hääletustulemusi. Komisjon kontrollis hääletussedeleid ja kuulas ära häältelugemiskomisjoni selgitused. Komisjon sai kinnitust, et 22. mail hääletas rektori valimiste otsustavas viiendas voorus Jaak Aaviksoo poolt 11st kuratooriumi liikmest kaheksa liiget, vastu oli kolm. Kuratooriumi koosolekul 22. mail toimus häältelugemine avalikult kõigi kuratooriumi liikmete ees. Kohapeal keegi kuratooriumi liikmetest pretensioone hääletamis- ega häältelugemisprotseduuri kohta ei esitanud. Hääletus kuratooriumis oli salajane.

5. juuni hommikul saatsid aga neli kuratooriumi liiget - Heiti Hääl, Rainer Kattel, Margus Lopp ja Mart Saarma - kuratooriumile ja valimiskomisjonile avalduse, milles kinnitasid taas kord, et hääletasid kindlalt Aaviksoo vastu ning käisid välja idee, et rektori valimise viimane hääletusvoor tuleks uuesti läbi viia. Samal päeval otsustas kuratoorium saata rektori valimise hääletussedelid Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti ekspertiisi.

Kuratoorium valis 22. mail Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks kaheksa poolthäälega. Kuratoorium kinnitab uue rektori ametisse 22. juuniks, kui TTÜ nõukogu kuu aja jooksul oma seadusejärgset vetoõigust ei kasuta. 41-liikmeline nõukogu koosneb TTÜ õppejõududest, töötajatest ja üliõpilastest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles