Pentus-Rosimannus julgeolekust: peame keskenduma ennustamise asemel ennetamisele

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit-Pentus Rosimannus (vasakul)Washingtoni mõttekojas Center for European Policy Analysis (CEPA)
Keit-Pentus Rosimannus (vasakul)Washingtoni mõttekojas Center for European Policy Analysis (CEPA) Foto: Välisministeerium

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus rõhutas täna hommikul Washingtonis mõttekodalastele ning suursaadikutele esinedes liitlaste kohalolu tähtsust regiooni julgeolekule.

Pentus-Rosimannuse sõnul on liitlaste kohalolu maal, merel ja õhus Eesti rahvale julgustavalt mõjunud, seisis välisministeeriumi pressiteates. «Peame siiski tõsisemalt heidutuse peale mõtlema – keskenduma ennustamise asemel ennetamisele,» tõdes välisminister. «NATO idapiiri sõjaline suutlikkus peab olema tõsiseltvõetav,» lisas ta.

Ukraina-Venemaa konfliktist kõneledes ütles välisminister, et poliitilise lahenduse leidmise osas ei tohi alla anda. «Sanktsioonid Venemaa vastu jäägu kehtima, kuni Minski kokkulepped on täidetud ning Ukraina on taastanud kontrolli oma idapiiri üle,» sõnas ta.

Välisminister Keit Pentus-Rosimannus kõneles täna hommikul Washingtoni mõttekojas Center for European Policy Analysis (CEPA) peamiselt Euroopa julgeolekust Ukraina kriisi taustal. Lisaks peatus ta küberteemadel, energiajulgeolekul ning EL-USA vabakaubanduslepingul (TTIP).

Välisminister viibib 6. – 10. juunini visiidil Ameerika Ühendriikides. New Yorgis kohtus minister väliseesti kogukonna ning New Yorgi Eesti Haridusseltsi Eesti Kooli esindajatega. Washingtonis on lisaks toimunud esinemisele CEPAs välisministril kavas kohtumine USA asevälisminister Antony Blinkeniga, samuti Senati väliskomisjoni liikme senaator Ron Johnsoniga.

Välisminister osaleb veel julgeolekupoliitikale keskenduvas arutelus USA mõttekodade esindajatega. Enne kojupöördumist, 9.-10. juunil, viibib minister taas New Yorgis kohtumisteks ÜRO esindajatega. Välisminister naaseb Eestisse 11. juunil

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles