Liive: hääletussedelite ekspertiis on vajalik usalduse taastamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sandor Liive.
Sandor Liive. Foto: Jaanus Lensment

Tallinna Tehnikaülikooli (TTÜ) kuratooriumi esimehe Sandor Liive sõnul on rektori valimise hääletussedelite kohtuekspertiis vajalik usalduse taastamiseks ning selle tulemused ei mõjuta enam hääletuse tulemust.

«Ekspertiis on vajalik juhtimisprotsessi usalduse taastamiseks,» ütles Liive BNS-ile. Kuratooriumi esimehe sõnul on vajalik tekkinud palagan ära lõpetada ning ekspertiis on ainuvõimalik tõe lõplik väljaselgitamine.

Liive sõnul rääkis ta veel esmaspäeva õhtul Heiti Häälega, kes on oma nõusoleku ekspertiisiks andnud. Samuti on ta valmis oma esialgu esitatud tingimustest loobuma. Samas ei ole Hääl nõusolekut veel kirjalikult kinnitanud.

Liive sõnul on kohtuekspertiisi instituudiga kokku lepitud, et alates teisipäeva hommikust saavad kuratooriumi liikmed sõrmejälgi andma minna. «Alates täna hommikust oodatakse näpujälgi andma eelkõige neid nelja kuratooriumi liiget, kes esitasid avalduse kontrollida rektori valimise hääletustulemusi,» sõnas Liive. «Ma palusin neil minna ekspertiisi esimesel võimalusel,» lisas ta.

Liive sõnul sõltub ekspertiisi kestus sellest, kui kiiresti lähevad kuratooriumi liikmed proove andma. «Ekspertiis ei võta iseenesest kaua aega, aga inimesed peavad lihtsalt kohale minema ja näpujäljed andma. Inimene võib ju meilitsi esitada tingimusi, aga ta peab minema kohale andma sõrmejäljed ja kinnitama oma nõusoleku.»

Liive sõnul on ekspertiisi meetod väga lihtne. «Kuna sedeleid kuratooriumi liikmed omavahel ei vahetanud, siis on võimelik näpujälgede abil välja selgitada, kes tegelikult andsid need kolm vastuhäält ja kuhu selle neljanda protestija näpujäljed tegelikult jäid.»

Möödunud nädalal sai TTÜ  rektori valimise komisjon kuratooriumi neljalt liikmelt avalduse kontrollida rektori valimise hääletustulemusi. Komisjon kontrollis hääletussedeleid ja kuulas ära häältelugemiskomisjoni selgitused. Komisjon sai kinnitust, et 22. mail hääletas rektori valimiste otsustavas viiendas voorus Jaak Aaviksoo poolt 11-st kuratooriumi liikmest kaheksa liiget, vastu oli kolm. Kuratooriumi koosolekul 22. mail toimus häältelugemine avalikult kõigi kuratooriumi liikmete ees. Kohapeal keegi kuratooriumi liikmetest pretensioone hääletamis- ega häältelugemisprotseduuri kohta ei esitanud. Hääletus kuratooriumis oli salajane.

Liive otsustas lõppenud nädala reedel, et saadab kuratooriumi 22. mai koosolekul antud rektori valimise hääletussedelid Eesti Kohtuekspertiisi Instituuti ekspertiisi, kuid enne oli vaja saada kõigi kuratooriumi ja häältelugemiskomisjoni liikmete nõusolek.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles